Novom prugom od Beograda do Velike Plane brzinom do 200 km/h

20. jun 2022 – Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture oglasilo je rani javni uvid povodom izrade Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora železničke pruge Beograd centar – Resnik – Mladenovac – Velika Plana.

Na celoj dužini treba da bude formirana savremena dvokolosečna pruga za putnički i teretni saobraćaj sa brzinama većim od 160, sa elementima trase do 200 km/h. Modernizovana pruga trebalo bi da omogući komercijalnu brzinu od 130 km/h najbržih putničkih vozova.

Da bi se omogućile brzine do 200 km/h i 160 km/h za putničke vozove, kao i 120 km/h za teretne vozove, nova pruga će na najvećem delu odstupati od postojeće. U Mladenovcu, Smederevskoj Palanci i Velikoj Plani biće rekonstruisane i modernizovati stanice, s obzirom da je u stanicama i stajalištima predviđena izgradnja pešačkih pothodnika i nadstrešnica na peronima.

Svi objekti u trupu pruge (mostovi, propusti) biće novi, projektovani za dvokolosečnu prugu. Tuneli će se projektovati kao dve jednokolosečne cevi.

Dužina postojeće pruge je 86,17 km. Izgrađena je kao jednokolosečna i puštena u rad još 1884. godine. Sastavni je deo mreže Koridor 10, koji povezuje zapadnu i centralnu Evropu sa Grčkom, Turskom i Bliskim istokom.

Rani javni uvid, u trajanju od 15 dana, biće održan od 15. do 29. avgusta, u prostorijama gradske uprave za planiranje i izgradnju gradova Niša, Jagodine i Kruševca i zgradama skupština opština Velika Plana, Lapovo, Batočina, Ćuprija, Svilajnac, Paraćin, Ćićevac, Varvarin i Aleksinac, a biće i objavlјen na internet stranicama ministarstva nadležnog za poslove prostornog planiranja i jedinica lokalne samouprave u obuhvatu predmetnog prostornog plana.

Ministarstvo nadležno za poslove prostornog planiranja, kao nosilac izrade ovog prostornog plana, kako se navodi, organizuje rani javni uvid u cilju upoznavanja javnosti sa opštim ciljevima i svrhom izrade plana, mogućim rešenjima za razvoj prostorne celine, kao i efektima planiranja. Jer, primedbe i sugestije pravnih i fizičkih lica koje evidentira nosilac izrade Prostornog plana mogu da utiču na planska rešenja.

Foto/ilustracija: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture + pixabay.com

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!