GIZ za projekte unapređenja turizma, Smederevo jedan od potpisnika

GOLUBAC/SMEDEREVO,  jun 2022 – Predstavnici sedam opština i gradova danas su u tvrđavi Golubački grad potpisali Memorandum o razumevanju sa GIZ–om, Nemačkom agencijom za saradnju u Srbiji. Memorandum obuhvata ulaganje bespovratnih sredstava iz fondova Evropske unije i Vlade Savezne Republike Nemačke u osam projekata usmerenih na razvoj i unapređenje turizma i očuvanje kulturnog nasleđe u istočnoj Srbiji i donjem Podunavlju, u vrednosti od 650.000 evra. Ukupna vrednost smederevskog dela projekta je 87.354,50 evra, od čega je donacija 68.854,50 evra, a učešće grada je 18.500 evra, a trajanje projekta je 12 meseci.

Osim Smedereva, ovim projektom obuhvaćeni su Golubac, Kladovo, Majdanpek, Negotin, Veliko Gradište i Zaječar.

Potpisivanju memoranduma prisustvovao je ambasador Emanuel Žiofre, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, pomoćnica ministra za trgovinu, turizam i telekomunikacije Jelena Marinković-Orlić i Aleksandar Bec, vođa projekta “EU za Tebe – za kulturno nasleđe i turizam“.

Cilј projekta kada je Smederevo u pitanju jeste unapređenje turističke infrastrukture i usluga za posetioce Smedereva i Donjeg Podunavlјa u celini, postavlјanjem Turističko-informativnog centra u Smederevskoj tvrđavi, koju godišnje poseti više od 40.000 turista. TIC će biti mesto ne samo za kupovinu ulaznica za Tvrđavu i dobijanje informacija o njoj kao klјučnoj informativnoj baštini od nacionalnog značaja, već i za promociju lokalne i regionalne turističke ponude i na taj način doprineti njenoj vidlјivosti. Na ovaj način će, kako se čulo, relevantne informacije biti dostupnije posetiocima Smedereva, a ukupan kvalitet lokalnih turističkih usluga značajno će biti unapređen.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!