Neki servisi Republičkog geodetskog zavoda od 20.6. počinju da rade

19. jun 2022 – Od ponedeljka 20. juna Republički geodetski zavod će otpočeti sa postepenim puštanjem u rad prioritetnih servisa neophodnih za funkcionisanje tržišta nepokretnosti. Kompletno puštanje svih servisa očekuje se do kraja sledeće nedelje, ukoliko sistem ne bude ugrožen novim napadima, saopšteno je iz RGZ-a.

U zajedničkoj koordiniranoj akciji stručnjaka RGZ-a, Tužilaštva za visokotehnološki kriminal, pripadnika BIA, Ministarstva unutrašnjih poslova i u saradnji sa timovima inženjera za IT bezbednost, sprovedeni su sigurnosni protokoli u cilju zaštite kompletnog IT sistema RGZ-a koji je bio meta intenzivnog i koordiniranog sajber napada u cilju sabotaže infrastrukture geoprostornih podataka koja je deo suvereniteta Republike Srbije, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da zbog osetljivosti operacije koja se izvodi sa ciljem zaštite podataka, RGZ nije u mogućnosti da o svemu obaveštava javnost već samo relevantne državne organe. Po okončanju nastalih problema javnost će o svemu biti blagovremeno obaveštena. Autoritativne i pouzdane informacije možete pratiti na sajtu Republičkog geodetskog zavoda www.rgz.gov.rs.

Da podsetimo, RGZ je ranije ove sedmice saopštio da je od utorka 14. juna 2022. godine počeo intenzivan hakerski napad i da su radi zaštite podataka aktivirani svi bezbednosni protokoli i zaključan celokupan informacioni sistem RGZ-a.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!