Međunarodni festival „Put vina i hrane“ u Smederevskoj tvrđavi

SMEDEREVO, 18. jun 2022 – U Malom gradu Smederevske tvrđave danas i sutra održava se drugi Međunarodni festival „Put vina i hrane“. Više od trideset izlagača posetiocima je ponudilo na degustaciju i prodaju svoje proizvode, od sireva, pršuta i suhomesnatih proizvoda, do rakija i, za ovakj kraj, neizostavnog vina.

Organizatori su Grad Smederevo i Udruženje građana „Put vina i hrane“, a osim iz Srbije, tu su i proizvođači iz Slovenije i Makedonije, koji čitavoj manifestaciji daju i međunarodni karakter.

„Očekujemo sugestije, kako samih izlagača, tako i posetilaca, kako bi unapredili početnu ideju i kako bi ovaj festival postao prepoznatljiv i van granica naše zemlje. Naše prvo prošlogodišnje predstavljanje je već danas nadmašeno po broju izlagača gotovo trostruko“, izjavio je za Podunavlje.info jedan od organizatora Miloš Milosavljević.

Festival „Put vina i hrane“ zvanično otvorio je Senad Mahmutović, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede.

– Ova Tvrđava je simbol vekova, istorije, prošlosti, ali i budućnosti i razvoja ne samo kulture, već i turizma i gastronomske ponude Srbije i ovog kraja. Posetioci ovde mogu da uživaju u hrani, naravno i vinu. Zahvaljujući strategiji našeg ministarstva, ali pre svega vrednim ljudima, iz godine u godinu smo sve više prepoznatljivi i po vinu – kazao je na otvaranju Mahmutović, napomenuvši da je samo u prošloj godini ostvareno povećanje proizvodnje vina u Srbiji za 25 posto u odnosu na prethodnu godinu, proizvedeno je više od 29,5 miliona litara vina, od čega je više od 10 miliona litara izvezeno.

U skladu sa njegovim rečima, koncept festivala je zamišljen tako da posetioci na ulazu dobiju vinsku kartu sa čašom za konzumiranje svih izloženih vina, naravno, i uz mogućnost da probaju sve ostale proizvode, od pršute do najrazličitijih vrsta sireva.

Pre nego što se krene na hranu i vino, red je da se drmne i koja rakija. Ni rakije nisu izostale na ovoj smotri, a pažnju nam je privukla ona koju je izložio izvesni Brka, a koja ima naziv koji ne treba dodatno objašnjenje; „Brka, za dobar seks“.

Međunarodni festival „Put vina i hrane“ danas je biti otvoren od 14 do 23 časa, a sutra od 12 do 21 sat.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!