Odabran predlog idejnog vajarskog rešenja spomenika despotu Đurđu

SMEDEREVO, 14. jun 2022 – Na portalu javnih nabavki danas su objavljeni rezultati konkursa za dizajn i izradu idejnog vajarskog rešenja spomenika despotu Đurđu Brankoviću u Smederevu. Stručni žiri je za prvu nagradu odabrao predlog pod brojem 7411, kasnije se pokazalo, autora Zdravka Joksimovića, koji možete da vidite na fotografiji.

Pored ovoga, za dve ravnopravne druge nagrade predloženi su radovi pod šifrom „Iskra“ i brojem 16111, autora Davora Dukića, odnosno  Radoša Antonijevića.

Nagrađeni: 1. Zdravko Joksimović, 2. Davor Dukić 2. Radoš Antonijević

Žiri su činili: prof. dr um. Milorad Mladenović, akademski slikar i dipl.inž.arh., redovni profesor Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, predsednik, dr Mice Poptsis, akademski vajar, redovni profesor Fakulteta likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu u penziji, dr Snežana Cvetković, istoričar umetnosti, muzejski savetnik u Muzeju u Smederevu, Dejan Radovanović, arheolog, konzervator-savetnik, direktor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo, Tatjana Gačpar, arheolog, muzejski savetnik, direktor Muzeja u Smederevu, akademik prof. dr Momčilo Spremić, istoričar, redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u penziji, počasni član i stručni savetnik i Vladislava Živanović Ristović, dipl.inž.arh., glavni urbanista grada Smedereva, član – predstavnik raspisivača.

Konkurs za izradu idejnog vajarskog rešenja spomenika despotu Đurđu Brankoviću u Smederevu, podsetimo, grad Smederevo je raspisao u novembru 2021. godine. Konkurs je raspisan kao pozivni i na učestvovanje je pozvano ukupno sedam autora  – vajara, u prvom redu autori iz Smedereva – tri umetnika koja su prihvatila učešće, kao i četiri umetnika sa teritorije Republike Srbije, koji imaju značajne ostvarene rezultate u realizaciji javnih spomenika. Svi pozvani autori odazvali su se pozivu i dostavili svoja konkursna rešenja.

Žiri za ocenjivanje konkursnih radova, koji je Grad Smederevo imenovao u postupku raspisivanja Konkursa, izvršio je ocenjivanje radova i 24. maja 2022. godine sačinio Izveštaj o radu koji je dostavljen Gradu kao Naručiocu. Na osnovu ovoga Smederevo. kao naručilac, doneće odluku o realizaciji izabranog vajarskog rešenja spomenika, a svi dostavljeni konkursni radovi biće javno izloženi u holu Centra za kulturu Smederevo od srede 15. juna. Javna tribina povodom sprovedenog konkursa biće organizovana u ponedeljak, 20. juna, u koncertnoj sali Centra za kulturu, sa početkom u 19 časova. Ulaz na tribinu je slobodan.

 

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!