Smederevo: Vodovod i Grejanje traže odobrenje za povećanje cena

SMEDEREVO, 13. jun 2022 – Grad Smederevo je danas na zvaničnoj Internet prezentaciji objavio zahteve za nove cene, bolje reći – zahteve za poskupljenja, usluga JKP Vodovod i JP Grejanje Smederevo. Vodovod traži 16,9 posto veće cene za snabdevanje vodom za piće i odvođenje otpadnih voda – kanalizaciju, a tražene cene Grejanja su proseku veće za 17,77 procenata.

Ono što građane verovatno zanima je kako to izgleda u dinarskim iznosima. Po cenovniku koji je Gradskom veću dostavio Vodovod, sa sadašnjih 65,68 dinara cena kubika vode za domaćinstva priključena na gradski vodovod  bi trebalo da ode na 76,65, oba iznosa bez PDV-a. Isti procenat je i kod seoskih autonomnih vodovodnih sistema vodosnabdevanja, sa 52,70 na 61,50 dinara, opet bez PDV-a. Odvođenje otpadnih voda – kanalizacija trebalo bi, po ovom zahtevu, da sa 24,03 dinara po kubiku ode na 28,04. bez PDV-a.

Što se grejanja tiče, njihov cenovnik je kudikamo kompleksniji, ali da, u najkraćem, kažemo da bi, ukoliko ga smederevsko Gradsko veće usvoji, cena po kubiku za stambeni prostor bila 137,7, odnosno 53 dinara sa PDV-om. a paušalno, po jedinice grejne površine u kvadratima godišnje 1.653,43 dinara sa PDV-om. Ovo vam, verovatno, ne znači mnogo, koliko ćete stvarno da plaćte grejanje saznaćete tek kada dobijete račun, naravno, ako se cenovnik usvoji na Gradskom veću.

Uzgred, nije ovo prvi put da ja Grejanje tražilo povećanje, otkada su cene energenata otišle u nebesa, ali je Gradsko veće „tvrda srca bilo“, na snazi je trenutno cenovnik iz novembra prošle godine.

Ina;e, objavljivanje novopredloženih cenovnika komunalnih usluga na sajtu grada je zakonska obaveza, Gradsko veće ih još nije razmatralo, a da li će uopšte i/ili na koliko pristati da se njihove cene povećaju – ostaje da se vidi.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!