Dragulјi našeg vremena – čuvari srpskog jezika i književnosti

SMEDEREVO, 13. jun 2022 – U svečanoj atmosferi, ispunjenoj radošću i ponosom, Društvo za srpski jezik i književnost za Podunavski okrug organizovalo je u , ispunjenom do poslednjeg mesta učenicima, nastavnicima i roditelјima, tradicionalni svečani skup „Dragulјi našeg vremena – čuvari srpskog jezika i književnosti“ povodom završetka takmičarskog ciklusa školske 2021/2022. godine.

Na skupu, koji ovo strukovno udruženje nastavnika Smedereva, Smederevske Palanke i Velike Plane, organizuje po osmi put, diplomama i vrednim knjigama nagrađeni su učenici osnovnih i srednjih škola koji su osvojili prvo, drugo ili treće mesto na okružnom nivou takmičenja iz književnosti (Književna olimpijada) i na okružnom nivou takmičenja iz srpskog jezika i jezičke kulture. Takođe, na skupu su nagrađeni i nastavnici koji su učenike vredno pripremali za takmičenja učeći ih da vole književnost i da neguju srpski jezik, pravopis i jezičku kulturu.

Nagrađeni nastavnici

„Primarni cilј ovakvih susreta najuspešnijih uvek je isti – da se i ove školske godine afirmišu najkvalitetniji rezultati nastave srpskog jezika i književnosti i da se javno pohvali znanje, rad, zalaganje i entuzijazam koje su učenici i nastavnici Podunavskog okruga iskazali na takmičenjima Društva za srpski jezik i književnost Srbije u ovogodišnjem takmičarskom ciklusu uprkos izuzetno teškim okolnostima za nastavu i takmičarske pripreme tokom proteklog dvogodišnjeg perioda. Na taj način, u stresnim društvenim okolnostima u kojima deca odrastaju i sazrevaju, kada, nažalost, devijantne pojave nadjačavaju istinske vrednosti, mi šalјemo javnosti jednu lepu poruku – da je znanje ipak najjače oružje i da treba voleti i negovati srpski jezik kao srž nacionalnog i kulturnog identiteta. Danas nagrađujemo 94 učenika, 59 osnovaca i 35 srednjoškolaca, kao i 60 nastavnika srpskog jezika i književnosti, ali važniji od broja nagrada jesu uloženi trud, upornost i motivacija iskazani u takmičarskoj borbi, želјa da se nauči više od predviđenog programa nastave i učenja. Ova deca su zaista dragulјi našeg vremena i zaslužuju najveću pažnju i podršku“, izjavila je u pozdravnoj reči Milјana Kravić, predsednica Društva za srpski jezik i književnost za Podunavski okrug.

Nagrađeni srednjoskolci

Diplome i knjige nagrađenim učenicima osnovnih škola dodelio je Dragan Petković, direktor Osnovne škole „Dimitrije Davidović“ u Smederevu koja je tradicionalno svake godine najbolјi domaćin svih gradskih i okružnih takmičenja Društva za srpski jezik i književnost.

Najbolјi takmičari osnovnih škola darivani su romanom „Ljubav ima ukus eurokrema“, novim književnim ostvarenjem za decu smederevskog pisca Radisava Milića. Najuspešniji srednjoškolci na poklon su dobili ,,Jezičke nedoumice: zablude i mitovi, novo zanimlјivo štivo lingviste Pavla Ćosića dok je monumentalna monografija „Klјuč od Kosova“ prof. dr Boška Suvajdžića delo kojim su nagrađeni nastavnici.

Nagrađeni učenici osnovnih škola

Domaćini skupa uručili su zahvalnice osnovnim i srednjim školama sa kojima zajedno organizuju takmičenja u našem okrugu, a zahvalnica je uručena i Anici Milojković za darivanje knjiga iz zaostavštine Milosava Slavka Pešića, istaknutog smederevskog književnika, kritičara i novinara. Zahvalnost je iskazana i predstavnicima medija koji kontinuirano prate sve aktivnosti Društva za srpski jezik i književnost za Podunavski okrug.

Skup takmičara su svojim glumačkim umećem ulepšali mali glumci, članovi dramske sekcije OŠ „Olga Milošević“ iz Smederevske Palanke, izvodeći predstavu „Čarobna bašta“ koja je ove godine na festivalu školskih pozorišta ,,Teatar od snova“ u Lugavčini dobila nagradu za najbolјu predstavu u celini. Rađena je prema adaptiranom tekstu Grigora Viteza, u režiji Marije Jagličić, nastavnice srpskog jezika i književnosti uz podršku Sanje Dojčinović, personalnog asistenta.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!