Na oglednoj parceli u Godominskom polju održan Dan ozimih strnih žita

SMEDEREVO, 10. jun 2022 – Poljoprivredna stručna i savetodavna služba Smederevo i ove godine je, sada već po tradiciji, organizovala Dan ozimih strnih žita. Na oglednoj parceli u Godominskom polju okupilo se oko sto poljoprivrednih proizvođača koji su bili u prilici da se upoznaju sa raznovrsnim sortimentom pogodnim za gajenje u Podunavskom regionu.

Na parceli od 26 hektara, koju je Poljoprivrednoj stručnoj i savetodavnoj službi ustupila država. Ministarstvo poljoprivrede mogli su davide, ali i da se iz prve ruke informišu o sortama koje najviše odgovaraju ovom podneblju.

– Organizovanje mikro ogleda, koje mi radimo od prošle godine, preuzele su i ostale poljoprivredne stručne službe. I one će po istom principu, raditi oglede pod šifrom, čime je isključena mogućnost pristrasnosti kod određivanja kvaliteta i visine prinosa – objašnjava Goran Pavlović, direktor Poljoprivredne stručne i savetodavne službe Smederevo, ujedno i savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo.

Manifestaciji je prisustvovao i otvorio ju je Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede, bio je tu i Željko Radošević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivede, kao i predstavnici lokalnih samouprava Smedereva, Velike Plane i Smederevske Palanke.

U planu je na jesen organizovanje Dana kukuruza, u Poljoprivrednoj stručnoj službi kažu da imaju oko 30 hibrida kukuruza u mikro i još 35 u makro ogledima, a u planu je da isto bude urađeno i sa suncokretom i sojom.

Foto: PSSS Smederevo

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!