Narodna banka Srbije povećala referentnu kamatnu stopu na 2,5 posto

9. jun 2022 – Inflacija u Srbiji, kao i u većini drugih zemalja, nastavila je da se kreće uzlaznom putanjom i u aprilu je iznosila 9,6 procenata međugodišnje, od čega je oko dve trećine doprinosa i dalje poticalo od cena hrane i energije. Zbog toga je Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio na današnjoj sednici da poveća referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, na nivo od 2,5 posto, navodi se u saopštenju NBS,. Osim skupljeg zaduživanja, u praksi to znači i da se, s obzirom da se referentna kamatna stopa koristi za izračunavanje stope zatezne kamate i kamatne stope za neblagovremeno plaćene javne prihode, i te dve stope povećavaju.

Rast uvozne inflacije odrazio se i na rast bazne inflacije, ukupne inflacija po isključenju cena hrane, energije, alkohola i cigareta. Ipak, bazna inflacija, koja je u aprilu iznosila 5,5 posto, navodi se potom u istom saopštenju, i dalje je dosta niža i od bazne inflacije u uporednim zemljama regiona i od domaće ukupne inflacije. Pored očuvane relativne stabilnosti deviznog kursa, važan faktor niže i stabilne bazne inflacije jesu i srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora, koja su nastavila da se kreću u granicama cilja Narodne banke Srbije.

Donoseći odluku o daljem pooštravanju monetarnih uslova, Izvršni odbor je pre svega , kako se navodi u saopštenju,imao u vidu da je nastavak konflikta u Ukrajini uticao na produbljivanje energetske krize na globalnom nivou, dalji rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i industrijskih sirovina, kao i na produžavanje otežanog funkcionisanja međunarodnih lanaca snabdevanja. U uslovima kontinuiranog jačanja inflatornih pritisaka na globalnom tržištu, Izvršni odbor je procenio da je potrebno dodatno pooštriti domaće monetarne uslove. To je neophodno kako bi se ograničili sekundarni efekti na inflaciona očekivanja i dalji rast inflacije na domaćem tržištu, čemu Narodna banka Srbije, pored ostalih mera, doprinosi i održavanjem relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 7. jula.

Foto/ilustracija: Narodna banka Srbije

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!