Site icon podunavlje.info

Sastanak na šinama – apel da se izmesti transport TNG-a iz šetačke zone

SMEDEREVO, 6. jun 2022 – Juče su, na Svetski dan zaštite životne sredine i dan koji u Smederevu već više od osam decenija opominje i podseća na veliku nesreću i stradanje, građanske organizacije različitih profila iz Smedereva uputile apel svima da se što pre razgovara o izmeštanju šina na šetalištu u Smederevu kojima svakodnevno prolaze cisterne sa tečnim naftnim gasom.

Nekoliko udruženja simbolično su se sastala baš na šinama, želeći da poruče da je hitan razgovor neophodan, i da će se za njega u narednom periodu svim silama zajednički boriti. Oni pozivaju građane da narednih meseci zajedno podignu svoj glas i usprotive se jednom ozbilјnom bezbednosnim riziku, kakav je kompozicija sa tečnim gasom u parku pored Dunava.

Smederevo se godinama unazad suočava sa velikom opasnošću usled činjenice da se transport tečnog naftnog gasa svakodnevno odvija kroz najuži centar grada. Starom teretnom prugom, na desetine vagona, bez poštovanja svih standarda i normi kada su u pitanju bezbednosne mere i procedure, svakoga dana prolazi noseći opasan teret.

Udruženja objavlјuju početak aktivne borbe za veću vidlјivost ove teme i za zdravorazumsko rešenje u interesu svih građanki i građana, dajući simbolični rok za konačno rešenje ovog problema do narednog 5. juna.

Vagonima sa tečnim naftnim gasom nije mesto u centru grada! Teretnoj pruzi nije mesto u parku i šetalištu na keju! Rampa tečnom naftnom gasu kroz centar Smedereva, poruka je kojom se završava saopštenje povodom apela čiji su potpisnici, kako kažu – za sada, građanske inicijative iz Smedereva: Razbijanje tišine, UL-AZ, Pozorište PATOS, Crveni bedževi, Pokret Tvrđava.

Exit mobile version