Site icon podunavlje.info

Još jedna godišnjica Petojunske tragedije 1941. u Smederevu

SMEDEREVO, 5. jun 2022 – Prošle godine o ovom datumu obeleženo je 80 godina od najveće tragedije u istoriji Smedereva. I ove godine se, po tradiciji, u 14 i 14 čuo pisak lokomotive sa železničke stanice, održana je komemoracija pored spomenika stradalima, položeni su venci na spomenik, a bila je tu i baka Jelica Jovanović, 94 su joj, u vreme eksplozije trinaestogodišnja devojčica.

Tog 5. juna, u eksploziji municije uskladištene u Tvrđavi, porušeno je Smederevo, stradalo je mnogo ljudi. Koliko – nikada tačno nije sračunato, pa ni objavljeno, brojke se kreću od nekoliko stotina, preko 1.200, pa 2.500 do čak 5 hiljada stradalih. Ova potonja je najmanje verovatna, jer je Smederevo tada imalo 11.000 stanovnika, uz ogradu da je tog dana, s obzirom da je bio pazarni – četvrtak, a i kraj školske godine, preuzimala su se svedočanstva, procena da je u varoši bilo bar dve hiljade ljudi više no obično. Na železničkoj stanici zatekao se i ansambl Narodnog pozorišta iz Novog Sada. Od 18 glumaca koji su u Smederevo došli preživeo je samo Milan Ajvaz, kasnije poznati bard našeg glumišta. U Smederevo su, u ta smutna vremena, tek što je okupacija počela, došli da prime plate, jer je tu bio centar Dunavske banovine. Plate koje nisu stigli da potroše.

Od eksplozije je srušen veliki deo grada, bolje rečeno – najveći deo, mada i tu ima preterivanja – navodi se negde čak da je od 2.393 kuće, koliko je Smederevo tada imalo, samo 25 ostalo netaknuto, ali je činjenica da je eksplozija prouzrokovala katastrofu, da je maltene svaki objekat u širem gradskom području stradao. Razrušen je kompletan centar, a stakla su popucala i crepovi pootpadali na kućama na periferiji. Na samom mestu eksplozije nastao je krater od pedesetak metara u prečniku i dubok desetak metara.

Od još jezivije sudbine od one koju je doživelo, Smederevo je spaslo drevno zdanje. Da nije bilo bedema Tvrđava, slažu se i laici i stručnjaci, Smederevo bi tog dana bukvalno nestalo. Jer, eksplozija je bila takva i tolika da se podrhtavanje tla osetilo u Velikoj Plani, Vršcu, Beloj Crkvi, Beogradu…

Exit mobile version