Uručena priznanja i obeleženo četvrt veka Fonda „Branislav Mane Šakić“

SMEDEREVO, 4. jun 2022 – Na prigodnoj svečanosti u Narodnoj biblioteci Smederevo danas je obeleženo četvrt veka postojanja Fonda „Branislav Mane Šakić“. Istovremeno, uručene su i nagrade koje nose ime istinskog zaljubljenika u čistotu jezika i lepotu izgovorene reči dobitnicima za ovu i za prethodne dve godine.

Dobitnici 25. po redu Plakete „Branislav Mane Šakić“ su Sanja Lubardić, urednik i voditelj TV Studio B i Tamara Vesna, osnivač i direktor Srpske TV USA, iz Čikaga.

Priznanja su takođe uručena i dobitnicima za 2021. i 2020. što nije bilo moguće do danas učiniti zbog pandemije – Mili Milosavljević (Srpska RTV Crne Gore) i Nikoli Milojeviću (TV produkcija Vukovar, Hrvatska), kao i Urošu Bobiću (Radio Sputnjik Srbija).

Specijalno priznanje, koje se od 2017. dodeljuje strancima za izuzetno vladanje srpskim jezikom, ove godine je pripalo Italijanu Mariju Liguoriju, docentu na Filozofskom fakultetu i Akademiji umetnosti u Novom Sadu, i piscu dela na srpskom. Njemu je nagradu uručila četvrta dobitnica Specijalnog priznanja Fumiko Takešita Knežević, korepetitorka i članica Narodnog orkestra beogradskog KUD-a Gradimir, koja je pored predstavnika Muzičke škole “Kosta Manojlović iz Smedereva, u muzičkom delu programa, oduševila prisutne izvođenjem srpskih kompozicija na harmonici.

Ovom prilikom, uručene su i zahvalnice prijateljima Fonda “Branislav Mane Šakić“ za četvrt veka saradnje, među kojima je i novinar portala Podunavlje.info.

Fond i odličja „Branislav Mane Šakić“ postoje od 1998. godine u znak sećanja na jednog od prvih spikera Radio Smedereva, koji je svojim radom potvrđivao neophodnost očuvanja srpskog jezika i negovanja kulture govora u elektronskim medijima.

Značaj istoimene nagrade za očuvanje srpskog jezika i negovanje kulture govora u elektronskim medijima Srbije, okruženja i rasejanja je utoliko veći ukoliko se zna da je prva, i do skora jedina te vrste na području bivših država SFRJ i svih potonjih do danas, čemu u prilog govori i kontinuitet njene dodele od 1998. godine.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!