I pčelari mogu šećer za prihranu pčela da kupuju po 89,99 dinara

2. maj 2022 – Nakon intenzivnih kontakata predsednika SPOS-a proteklih dana sa potpredsednikom Vlade Srbije i ministrom polјoprivrede Branislavom Nedimovićem, nađeno je adekvatno održivo rešenje za subvencionisanu cenu šećera i za pčelare, saopšteno je danas iz Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

SPOS je mnoge firme ovih dana kontaktirao kako bi našli način za obezbeđivanje dovolјnih količina šećera za jesenju dohranu pčela, nakon čega je zaklјučeno da se šećer ne može nabaviti ispod 125-130 dinara za kilogram ni na koji način.
Razlog za to je zvanično mišlјenje Ministarstva trgovine da se niža cena daje građanima da bi se zaštitio životni standard stanovništva, a ne industriji. Pošto je u slučaju pčelarstva šećer namenjen pčelama, a ne lјudima, za pčelare trenutno ne važi povolјnija cena, već na veliko samo po redovnim cenama od 125-130 dinara mogu nabaviti šećer za dohranu pčela. U trgovinama je cena 89,99 dinara sa PDV-om za građane, ali ograničena je kupovina, kada ga ima, uglavnom samo na 3 kilograma.

Ministar polјoprivrede Branislav Nedimović je prihvatio argumentaciju Saveza pčelarskih organizacija Srbije i tokom sutrašnjeg dana treba da bude izdato novo zvanično mišlјenje po kome će i pčelarima biti omogućeno da se prodaje šećer u većim količinama po ceni od 89,99 dinara sa PDV-om.

Foto/ilustracija: pioxabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!