Dodelom nagrada završen 39. Pozorišni festival Nušićevi dani

SMEDEREVO, 27. maj 2022 – Zabavno veče pod nazivom Nušićev šou “Srećna familija” održano je pred smederevskom pozorišnom publikom, u okviru koga je upriličena dodela ovogodišnjih festivalskih nagrada. Time je pala zavesa na 39. Nušićeve dane.

Nušićeva nagrada za životno delo glumcu-komičaru uručena je Bogdanu Dikliću, dok je nagrada „Milosav Buca Mirković“ za najuspešnije glumačko ostvarenje na festivalu pripala Dari Džokić za ulogu Ljiljane u predstavi „Rolerkoster“ Ateljea 212.

Obrazloženje nagrade  „Milosav Buca Mirković“ za najuspešnije glumačko ostvarenje na 39. Nušićevim danima da je Dara Džokić jednostavnim, realističnim sredstvima, veristički iskreno donosi lik Ljilјane, žene koja ne prihvata novo vreme i njegova pravila, čezne za prošlošću i grčevito pokušava da svoju porodicu zadrži i usmeri na svoje shvatanje života.

Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini na osnovu odluke žirija pripala je predstavi “Ana Karenjina” u izvođenju Novosadskog pozorišta-Újvidéki Színház.

Žiri je svoju odluku ovako obrazložio ovako: Reditelј Dejan Projkovski sa vrlo malo teksta, koristeći Tolstojev roman skoro kao sinopsis, uspeva da ispriča uzbudlјivu priču o sudbini žene-čoveka rastrzane između društvenih uzusa i svojih osećanja. Kroz vrlo moderan izraz, slažući maštovite slike života junaka, u dramatičnoj scenografiji, a sve podržano vrhunskom igrom ansambla, dobili smo fantastičnu, uzbudlјivu, nesvakidašnju, raskošnu izvedbu velikog klasika.

Nije da se prvi put desilo, žiri i publika se nisu baš složili oko toga šta je najbolje što je viđeno na festivalu. Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini na osnovu glasova publike pripala je predstavi „Zaljubljeni Šekspir“ u izvođenju Beogradskog dramskog pozorišta. Po glasovima publike predstava je dobila ocenu 4,80.

U programu završne večeri, da ne ostanu nespomenuti umetnici, učestvovali su: Uroš Jovčić, Slobodan Boda Ninković, Isidora Minić, Milorad Miki Damjanović, Mina Lazarević, Stevan Piale, Dragana Mićalović, Marko Milošević  i Orkestar „Lord i gospoda“ sa gošćom Danijelom Veselinović, trubačicom.

Foto: Centar za kulturu Smederevo & N. Pavlović

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!