Site icon podunavlje.info

Računovodstvena komora: Izmene u e-fiskalizaciji, odlaganje e-faktura

26. maj 2022 – Računovodstvena komora Srbije podnela je na tri adrese zahtev, predsedniku Srbije, premijerki i ministru finansija, da se otklone sistemske greške kod sprovođenja reformi e-fiskalizacije i uvođenja e-faktura koje su, kako navode, prouzrokovale ogromne probleme i pravnu nesigurnost u radu. Traže i da se sistemski sprovede uspešna reforma, zbog čega je neophodno da se hitno donese uredba kojom bi bila odložena primena Zakona o elektronskom fakturisanju za obveznike u javnom sektoru do 1. janura 2023. godine.

Zbog sistemskih propusta u kreiranju pravnog okvira, koji se odnose na Zakon o fiskalizaciji i njegovih podzakonskih akata kao i Zakon o elektronskom fakturisanju, koje su prouzrokovale ogromne probleme i pravnu nesigurnost u radu, Računovodstvena komora Srbije traži da se pristupi otklanjanju ovih problema:

U Pravilniku o sadržaju fiskalnog računa mora se propisati obaveza kreiranja dnevnog izveštaja o prometu na malo, u maloprodajnom objektu.

U Sistemu ulaznih (fiskalnih) računa kod Poreske uprave, neophodno je doraditi softver i da se omogući poreskim obveznicima, koji vrše promet na malo, da mogu da provere zbir, ukupnog prometa na određeni datum. To je neophodno i zbog uporedne kontrole, da li su svi fiskalni računi primljeni u Sistem ulaznih računa i da se usaglase ukupni prometi sa Dnevnim izveštajima, kod poreskog obveznika, za određeni dan, navodi se u predlogu Računovodstvene komore Srbije.

 

Exit mobile version