Cene ogreva nikad više, a potražnja nikad veća

24. maj 2022 – Da li je upozorenje sa najvišeg mesta u državi, da nas čeka teška zima, sa mogućim nestašicama struje i gasa, učinilo svoje, tek potražnja za ogrevom, ugljem, drvima i peletom, naglo je porasla proteklih dana. Kako to obično biva, porasle su i cene. Tako na jednom smederevskom stovarištu nema uglja, ali im uskoro stiže onaj što ga narod zove „kovinac“, primaju rezervacije, po ceni od, pazi sad, 11.000 dinara!

Po aktuelnom cenovniku Rudnika Kovin AD najskuplja varijanta tog uglja, komad kocka, trebalo bi u veleprodaji da košta 7.160 dinara, u maloprodaji tek nešto malo više – 7.392, obe cene sa PDV-om. Ponavljamo – najskuplja, ostale kategorije „kovinca“ su od 4 do 5 hiljada dinara.

Tona uglja, po onome što se moglo čuti sa raznih stovarišta, sada je od 7.000 dinara, za onaj najmanjeg kvaliteta, koga uglavnom nema, do čak 42.000 dinara za najkvalitetniji, peleta od 26.500 do 42.000, dok je za kubni metar drva potrebno izdvojiti od 9.000 do 11.000 dinara. Tamo gde drveta ima, jer i njega uglavnom nema.

Uzgred, za sve one koji rast cena uglja povezuju sa ukrajinskom krizom ovde treba reći da je samo 7-8 posto uglja koji se prodaje u Srbiji iz uvoza i to uglavnom iz susedne Bosne.

Tokom prošle grejne sezone, cene svih ogrevnih materijala bile su znatno niže, pa je tako pelet koštao između 24.000 i 36.000 dinara po toni, 200 do 300 evra u popularnoj valuti za obračun u Srbiji, dok je kubni metar drva bio uglavnom manje od 8-9.000, kolika je sada minimalna cena na koju smo naišli.

Vršilac dužnosti generalnog direktora „Srbijašuma“ Igor Braunović rekao je nedavno za RTS da su neopravdano povišene cene ogreva, kao i da je u „Srbijašumama“ kubik drva oko 4.000 dinara, a na stovarištima ga prodaju za oko 8.000. Napomenuo je i da hitno mora da se ograniče – prvo izvoz, a onda i cene.

Znajući loše iskustvo sa ograničenjem cena (kilogramskog) šećera, koji je ubrzo nestao sa rafova, pitanje je kako i koliko bi takvo rešenje pomoglo.

Foto/ilustracija: podunavlje.info©

Skorašnji članci

error: Content is protected !!