Spot PATOS-a o digitalnom vršnjačkom nasilju, uskoro i mjuzikl

SMEDEREVO, 23. maj 2022 – Pozorište PATOS iz Smedereva je objavilo muzički spot o digitalnom vršnjačkom nasilju, prvi od tri koji najavljuju produkciju mjuzikla o istoj temi.

Spotovi, sa originalnim numerama, naći će se u mjuziklu posvećenom tom savremenom problemu, a razgovor o ovoj važnoj društvenoj temi mladi umetnici otvaraju kroz pesmu „U prašumi svetske mreže“ koju izvodi orkestar „Svetlost“. Muzikl o digitalnom vršnjačkom nasilju,PATOS producira uz autorski rad rediteljke Sanje Krsmanović Tasić i kompozitora Jugoslava Hadžića.

Podsećamo, ovaj umetnički tim je ranije radio „2100: Skaska o Aski“ (2020) i „Narcis/e“ (2021), predstavama koje se bave temama kao što su zagađenje životne sredine, mladalačka anksioznost usled diktata trendova društvenih medija i traganje za buntom u mladima.

Svaki treći učenik u našim školama je žrtva digitalnog vršnjačkog nasilja, sajberbulinga (cyberbullying, eng). Ovaj rogobatni termin oslikava pojavu koja je prisutna svuda, ali kojoj se ne razgovara u dovoljnoj meri.

„Odlučili smo da sajberbuling prevedemo jezikom umetnosti kroz pesmu, a zatim i kroz celovečernji mjuzikl. Izašli smo iz naše zone komfora i ohrabrili se da radimo nešto što nismo do sada, jer pesma od tri minuta nekada može mnogo više da promeni nego 1000 predavanja. Naš mjuzikl će imati više originalnih pesama.“, poručuje direktor pozorišta Dušan Vulić.

Spot je nastao u okviru projekta  koji je podržan kroz program Hrabri iskoraci 2022 fondacije Jelena Šantić, uz stalnu logističku podršku Centra za kulturu Smederevo. Pesma je snimljena u studiju Paradox, dok je spot realizovao Art Net studio iz Smedereva.

Premijera mjuzikla je planirana za kraj ove godine.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!