Karte ugroženosti i rizika: Dokle bi naše reke stigle u slučaju poplava

21. maj 2022 – U vreme kada su vodostaji naših reka u granicama normale za ovo doba godine, stagnaciji ili opadanju, mora da se razmišlja i onom „nedajbože scenariju“. Republička direkcija za vode prošle nedelje je objavila karte ugroženosti od poplava i rizika. Nije to samo „šta ako“ i „šta kad bi“, reč je o višegodišnjem praćenju, beleženju i istraživanju, a sve to kako nam se barem jednom u svakoj deceniji, nažalost, ne bi dogodilo da imamo „najgore poplave u poslednjih sto godina“.

Karte ugroženosti od poplava izrađuju javna vodoprivredna preduzeća za teritoriju svoje nadležnosti za period od šest godina, nakon čega se vrši preispitivanje i ažuriranje. Na njima su podaci o granici dosezanja poplava za različite povratne periode, kao i klase dubina vode. Na kartama rizika od poplava su prikazane moguće štetne posledice na zdravlje ljudi, životnu sredinu, kulturno nasleđe i privredne aktivnosti.

Ove karte su rađene u različitim vremenskim periodima i predstavljaju rezultat tri projekta: Danube FloodRisk Project, SoFPAS in Serbia (Study of Flood Prone Areas in Serbia – Phase i IPA 2014-2020 Flood recovery Serbia.

Ako Vas ova materija zanima, ili živite u području za koje mislite da potencijalno može da bude ugroženo, karte su javne, baš u cilju upoznavanja javnosti, i mogu da se vide i preuzmu na internet portalima javnih vodoprivrednih preduzeća „Srbijavode“ i „Vode Vojvodine“.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!