Site icon podunavlje.info

Zemljoradnička zadruga Mihajlovac kao primer dobre prakse

MIJAHLOVAC, 20 maj 2022 – Gradonačelnik Smedereva Jovan Beč bio je danas u  Zemlјoradničkoj zadruzi Mihajlovac, gde se sastao i razgovarao sa direktorom ove zadruge Goranom Lukićem i predsednikom Zadružnog saveza Srbije Nikolom Mihajlovićem.

Ova Zemlјoradnička zadruga trenutno obrađuje oko 40 hektara zemlјe i poseduje zasad jabuke površine od oko 6 hektara. Od osnivanja 30. septembra 1992. godine posluje pozitivno i iz godine u godinu povećava poslovni prihod, koji se poslednjih godina kretao od 360 miliona do 727 miliona dinara prošle godine. Zadruga trenutno ima sedamnaest zaposlenih u stalnom radnom odnosu.

Zadruga Mihajlovac je korisnih podsticajnih sredstava Ministarstva za polјoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, pa su tako 2018. godine ostvarili podsticaj za protivgradnu mrežu u iznosu od 3 miliona dinara, a u 2019. u dobili podsticajna sredstva za sisteme za navodnjavanje u iznosu od 1.413.330,5 dinara.

– Ova zadruga je primer dobre prakse za sve polјoprivredne proizvođače. Da je tako, govori i podatak da je prošle godine ostvarila bespovratna sredstva Ministarstva za brigu o selu u iznosu od 14.499.811,60 dinara za podizanje hladnjače, dok je sopstvenim sredstvima zadruga učestvovala sa 6.768.331 dinara, za šta ima rok od šest meseci da je završi. Od kada sam gradonačelnik, trudim se da razumem probleme polјoprivrede i da obezbedimo sve neophodne uslove za rad  – kazao je, između ostalog, u svom obraćanju u Mihajlovcu gradonačelnik Smedereva Jovan Beč.

Direktor zadruge Goran Lukić je rekao da je samo domaćinskim poslovanjem i napornim radom ova zadruga uspela da posluje pozitivno bez i jednog dana blokade, od dana njenog osnivanja.

– Danas imamo oko 1.100 zadruga u Srbiji, od kojih je osamdeset odsto polјoprivrednog karaktera. U godini kada Zadružni savez Srbije 20. juna obeležava 127. godinu svog rada i postojanja – podsetio je predsednik saveza Nikola Mihajlović, naglasivši važnost udruživanja polјoprivrednih proizvođača.

 

 

Exit mobile version