Toalet papir k’o da je protkan zlatom – cene mu otišle u nebesa

20. maj 2022 – Sećate li se kako smo se sprdali sa onima koji su na početku pandemije pravili zalihe toalet papira? E pa, ako su dovoljno nakupovali pre dve godine i zalihe im još traju, sada se oni smeju nama. Jer, kada se pogleda lista artikala koji su najviše poskupeli u poslednjih par meseci ubedljivo prvo mesto drži baš toalet papir.

Za razliku od, recimo, šećera – nema nestašice toalet papira, ali… Pošto ne spada na listu neophodnih  artikala za preživljavanje, čije cene je država ograničila, cene ovog su otišle u nebesa. Tako se iznos koji treba da izdvojite za pakovanje onog troslojnog  od 20 rolni (Perfex 3 L Comfort line Cotton Like – 994,99 din) primakao cifri od hiljadu dinara. Dobro, reći će neko, nije to najvažnije, ne mora takav luksuz, da se luduje i u WC-u, ama ni onaj najjeftiniji više nije džabe, k’o nekad, daleko od toga.

Proizvođači kažu da je razlog enormnog poskupljenja toalet papira to što je cena celuloze za nekoliko meseci otišla sa 900 na hiljadu i po evra,  a od kada je počela ukrajinska kriza, tvrde, dramatično je poskupeo i prevoz. Iz Rusije, recimo, odakle je stizala najveća količina celuloze, transport je sa hiljadu evra otišao na 5 hiljada, kazao je jutros za RTS Aleksandar Femić, vlasnik fabrike toalet papira u Surčinu.

Sirovina u proizvodnji jedne rolne toalet papira utiče na cenu čak sa 70 posto, a radna snaga, oni ljudi koji ga prave, učestvuju samo sa 3 procenta. Ostalo su energenti (poskupeli), transport (poskupeo) i porezi (nisu – još). Dakle, najmanja stavka je čovek – plate radnika koji skupoceni papir proizvode.

I, što bi rekla Konstrakta, šta ćemo sad? Pa, ništa. Kako to obično biva, svići ćemo se i na ovu novu realnost, da to toliko mora da košta, da nam je svetska kriza, eto samo tako, stigla i do, s’oproštenjem,  d*peta.  A da li će, kada sve ovo jednom prođe, a proći će, nikada nije bilo da nije prošlo, cene u rikverc, što bi rek’o naš predsednik? Teško. Za tako nešto možemo da se ubrišemo.

Foto/ilustracije: pixabay.com, cene: eponuda.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!