Od ove srede do 26. maja 39. po redu „Nušićev dani“ u Smederevu

SMEDEREVO, 18. maj 2022 – Ove srede zvanično počinje 39. izdanje pozorišnog festivala „Nušićevi dani“. Ovogodišnji festival biće svečano otvoren u petak, 20. maja, kada će na platou ispred Centra za kulturu u Smederevu tradicionalno biti položen venac na spomenik Branislavu Nušiću, a zatim će u galeriji Centra za kulturu biti otvorena izložba „Scenske vizure“ studenata Fakulteta primenjenih umetnosti sa odseka scenografije.

U Velikoj sali Centra za kulturu, istog dana, takmičarski program festivala otvoriće predstava „Ana Karenjina“ Lava Nikolajeviča Tolstoja, u režiji Dejana Projkovskog, nastala u produkciji Novosadskog pozorišta „Ujvideki Szinhaz“.

U nedelju, 22. maja posetioci festivala imaće priliku da pogledaju izvođenje predstave Narodnog pozorišta Subotice „Izbiračica“, po istoimenoj komediji Koste Trifkovića, a u režiji Ive Milošević. U glavnom takmičarskom programu festivala 23. maja biće odigrana predstava Ateljea 212 „Rolerkoster“ autorke Jelene Kajgo, u režiji Milice Kralj, dok je 24. maj rezervisan za Narodno pozorište u Beogradu i predstavu „Vuci i ovce“ Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskog u režiji Egona Savina. U sredu, 25. maja, ansambl Beogradskog dramskog pozorišta izvešće poslednju predstavu u ovogodišnjem takmičarskom programu- „Zaljubljeni Šekspir“ po motivima filmskog scenarija Marka Normana i Toma Stoparda, u režiji Ane Tomović.

Sve predstave glavnog takmičarskog programa biće odigrane u Velikoj sali Centra za kulturu Smederevo sa početkom u 20 časova.

Festival će poslednjeg dana, 26. maja, zatvoriti kabaretska predstava – Nušićev šou „Srećna familija“, kada će, po tradiciji, biti dodeljena i priznanja: Nušićeva nagrada za životno delo glumcu-komičaru, Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini na osnovu odluke žirija, Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini na osnovu glasova publike i Nagrada „Milosav Buca Mirković” za najuspešnije glumačko ostavarenje na festivalu.

Od 1984. pa do danas, festival „Nušićevi dani“ predstavlja omaž jednom od najvećih srpskih komediografa, ali i novinaru i diplomati Branislavu Nušiću koji je svoje detinjstvo i školske dane upravo proveo u ovom gradu. Kao i svake godine, festival će ponuditi brojne kulturne i edukativne sadržaje publici, kako onoj najstarijoj, tako i najmlađoj, a sve u cilju da se Nušićevo stvaralaštvo, ali i sama pozorišna umetnost približi široj publici i mladima. Kroz devet dana festivalskog programa, publika će biti u prilici da isprati glavni takmičarski program, koji čini pet predstava iz pozorišta širom Srbije, ali i bogat pretfestivalski i prateći program sastavljen od dečijih predstava, izložbi, promocija knjiga, pozorišnih radionica ali i razgovora sa glumcima i rediteljima nakon svake predstave. Poseban segment programa čini i „Nušić, selu u pohode“, čija je ideja da se najmlađoj publici iz seoskih škola ukaže na značaj jednog od najvažnijih pisaca srpske književnosti gostovanjem predstave „Autobiografija“ u 22 sela na teritoriji grada Smedereva.


Ulaznice za glavni takmičarski program festivala dostupne su na blagajni Centra za kulturu Smederevo, dok je ulaz za sve sadržaje u okviru pretfestivalskog i pratećeg programa besplatan.


 

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!