Kakvo nas leto očekuje? Šta kažu u dugoročnim prognozama?

13. maj 2022 – Leto u ovom delu Evrope, po nekoliko do sada objavljenih prognoza, u najkraćem, biće toplo i suvo, ali sa većim brojem oluja. Ako je suditi po mapi koju je objavio Meteorološki servis Severe Weather, konkretno u Srbiji, to znači da će ovo leto za oko 2 stepena Celzijusa biti toplije od višegodišnjeg proseka.

Predviđa se sušnije leto nego što je to obično, ali će, srećom, broj tropskih dana, onih sa temperaturom višom od 35 stepeni, biti nešto manji nego što je bio proteklih godina. Dakle, u proseku toplije, ali dana sa ekstremnim temperaturama nešto manje. Jedino te oluje…

Slično misle i domaći prognostičari. Po Republičkom hidrometeorološkom zavodu, očekuju se topliji i suvlјi jul i avgust, sa temperaturama iznad višegodišnjeg proseka, s tim što će u julu biti znatno manje padavina nego u avgustu. Za jul je srednja  maksimalna temperatura prognozirana na 31,9, a za avgust 32,1 stepen Celzijusa.

Srednje temperature i količine padavina – Republički hidrometeorološki zavod

Slično je i kod drugih, da ih sve ne nabrajamo, sa njihovim objašnjenjima o kretanju vazdušnih masa, razlikama u vazdušnom pritisku, zbog kojih se sve to događa. Uostalom, na kraju, prvopomenuti Sever Weather, baš kao i većina ostalih, ipak se ograđuje, navodeći da se „nijedan sistem dugoročne/sezonske prognoze ne može nazvati pouzdanim“. „Gledamo samo trendove i kako se vremenski obrasci razvijaju u velikoj meri i u dužim vremenskim periodima“, kažu, i na osnovu toga donose zaključke. Što bi naš narod rekao „mož’ da bide al’ ne mora da znači“!

Foto/ilustracije: pixabay.com, sever-weather.eu, hidmet.gov.rs, mkweather.com

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!