Site icon podunavlje.info

„Moć Muzeja“ u Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci

SMEDEREVSKA PALANKA 12. maj 2022 – Narodni muzej u Smederevskoj Palanci i ove godine  učestvuje u manifestaciji „Muzeji za 10“. Za tu priliku, za period od 14. do 20. maja, pripremljen je bogat program u Muzeju i Galeriji savremene umetnosti.

14.5. Noć muzeja – Moć muzike „Plavo i crveno“,

19 časova, zgrada muzeja

Muzičko scenski performans u okviru izložbe „Muzika prijatelјevih koraka“

Autori: Bojan Marinković, Petar Dekić

16.5. Moć je u lјudima? Ili o gospodarenju vremenom,

19 časova, zgrada muzeja

Odakle izvire moć kojom muzej, kao magično ogledajuće sredstvo nepovratno zaronjeno u prošlost, preobražava nas i svoje sadržaje u nešto što je današnje, svakidašnje? Odgovor je samo jedna reč: lјudi.

Autor: Petar Dekić

17.5. Moć muzeja – moć lјudi: Slučaj domar,

20 časova u Galeriji savremene umetnosti

Sada je prilika da se pokaže snaga institucije koja u praksi menja formalne i pravne okvire jedne ustanove, ali i mogućnost da zaposleni svojom „moći“ utiču na muzejsku „okoliš“ i njene programe.

Autori: Bilјana Živković, Stevan Martinović

18.5. Muzej i politike moći

19 časova, zgrada muzeja

Autorsko vođenje kroz izložbu „Muzika prijatelјevih koraka“ otkriva političku pozadinu ove razmene u kulturi između Francuske i Srbije. U ovoj identitetskoj pripovesti prepliću se međunarodni i unutardržavni politički odnosi sa Italijanima, Bugarima, Hrvatima i Slovencima. Istovremeno se ovim razmatranjem politike u kulturnoj razmeni u ravni sadržaja problematizuju pitanja muzejske politike i politike u muzeju.

Autor: Petar Dekić

19.5. Otvaranje izložbe „Izgublјene konstrukcije“ umetnika Aleksandra V. Brankovića

20 časova, Galerija savremene umetnosti

Na izložbi će biti predstavlјeno petnaest crteža iz istoimenog umetničkog projekta, o kom autor kaže sledeće: “Interpretaciju života mora pratiti imperativ umetničkog kakvog vrednosnog utemelјenja. U suprotnom mi smo samo lјudi koji se ne mogu locirati, mi smo samo izgublјene konstrukcije.“

Autor: Aleksandar V. Branković

20.5. Moć medija

19 časova, zgrada muzeja

Muzej u Smederevskoj Palanci nije ostao imun na društvene platforme. Nalozi funkcionišu izvesno vreme. Međutim, poslednjih nekoliko godina uređivani su doslednije i promišlјenije. Muzej želi d se predstavi kao edukator, distributer znanja i čuvar kulturnog nasleđa, i u eklektici internet sadržaja i uloge koju treba da ima, muzej ima misiju koju treba slediti.

Autori: Dragana Đurđević, Darko Trajanović

 

Exit mobile version