Moć muzeja – Muzej u Smederevu objavio program tokom manifestacije

SMEDEREVO, 11. maj 2022 – Muzeji za 10, Međunarodni dan muzeja, Evropska noć muzeja, Nacionalna nedelјa muzeja biće obeleženi i u Muzeju u Smederevu. Danas je objavljen program ove ustanove, koji počinje u subotu 14. i traje do petka 20. maja.

Manifestacija Muzeji za 10 nacionalna je muzejska inicijativa koju koordinira Nacionalni komitet ICOM Srbija. Ova do sada najveća muzejska inicijativa na teritoriji Srbije jedinstvena je u evropskom kulturnom prostoru i osmišlјena je s idejom bliže saradnje i zajedničkog nastupa muzeja u Srbiji sa cilјem efikasnijeg rada, veće vidlјivosti, kao i čvršće povezanosti s lokalnom zajednicom.

Rezultat je intenzivnija interakcija sa publikom i veća poseta, kao i bogati i raznovrsni programi koji obogaćuju kulturno-turističku ponudu Srbije.

Kao i prethodnih godina, tako i ove, 2022. godine, Muzej u Smederevu će dati svoj doprinos različitim programima koje priređujemo u našoj zgradi u Omladinskoj br. 4 u Smederevu.

Manifestacija u Smederevu  započinje u subotu 14. maja od 10 časova, kada će to biti deo veoma popularne i izuzetno posećene manifestacije Evropska noć muzeja. Zbog toga će u subotu 14. maja 2022. Muzej biti otvoren do 22 časa.

Ostalim danima (nedelјa 15. maj – petak 20. maj) Muzej u Smederevu biće otvoren za posete od 10 do 20 časova, a ulaz za sve programe je besplatan!

Posetioci će moći da pogledaju osnovne izložbene postavke. Na prvo spratu je izložba Smederevska tvrđava – od prestonice do spomenika kulture, kao deo stalne postavke Muzeja u Smederevu, koja afirmiše kompleksno nasleđe ovog izuzetnog kulturno-istorijskog spomenika od izuzetnog značaja za istoriju Srbije. Postavka o smederevskoj tvrđavi priča je o Srbiji 15. veka, despotu Đurđu Brankoviću i „prokletoj” Jerini i porodici Branković, zidanju monumentalne tvrđave, privrednom i kulturnom usponu poslednje srpske srednjovekovne države, osvajanju grada od strane osmanskih zavojevača i transformaciji despotovog grada u orijentalni šeher,  ali i rađanju moderne srpske države u vremenu srpskih ustanaka, zatim o razornim posledicama Prvog i Drugog svetskog rata, dugoj i temelјnoj obnovi Tvrđave tokom druge polovine 20. veka i njenom proglašenju za spomenik kulture od izuzetnog značaja, takođe je na prvom spratu. Nova postavka kroz muzeološku prizmu daje najcelovitiji prikaz smederevske tvrđave do sada.

Na drugo spratu je iIzložba Grožđe, gvožđe, i urbane vibracije. Izuzetno sugestivan naziv izložbe igra je reči koje u najkraćem na najbolјi način označavaju transformaciju Smedereva i okoline iz čuvenog vinogradarskog kraja u važan industrijski grad. Radi se o najnovijoj stalnoj postavci koja je tek nedavno otvorena za javnost. Na izložbi su predstavlјene tri tematske celine koje predstavlјaju prepoznatlјive markere Smedereva i smederevskog kraja – Grožđe, Gvožđe i Urbane vibracije. Kroz tekstove, muzejske predmete, fotografije, dokumentarnu i likovnu građu publika će moći da se upozna sa vinogradarstvom i vinarstvom smederevskog kraja, najznačajnijim momentima i glavnim činiocima industrijalizacije u Smederevu, kao i sa razvojem gradske kulture i formiranjem urbanog gradskog jezgra u Smederevu tokom 19. i prvih decenija 20. veka.

Posetioci će u sali u prizemlju moći da pogledaju novu autorsku izložbu „Dela ruskih umetnika u Muzeju u Smederevu“. U pitanju su slike i ikone od kraja 17. do sredine 20. veka, autorke dr Snežane Cvetković, muzejske savetnice smederevskog muzeja. Izložba je otvorena povodom Dana Muzeja u Smederevu, 12. aprila 2022. godine, a proistekla je iz trogodišnjeg projekta „Ruska umetnost u smederevskom muzeju: konzervacija i restauracija slika i ikona“, koji je u periodu između 2019. i 2021. godine finansiralo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Celini ruske umetnosti u smederevskom muzeju pripadaju slike i akvareli Dmitrija Vasilјeviča Veleževa, Vasilija Nikolajeviča Reznikova, Borisa Šapovalova, A. Roslaveca, Nikite Tarasjeviča, crtež urbanističkog rešenja glavnog gradskog trga u Smederevu Đorđa Kovalјevskog, ikone Nikolaja Feofiloviča Mejendorfa, Ivana Petroviča Dikija, Borisa Volodina i brojnih anonimnih ruskih ikonopisaca od kraja 17. do sredine 20. veka, među kojima ima izuzetnih ostvarenja ruskog ikonopisa.

Autorska vođenja su predviđena za subotu 14. 5. u 20 časova, u utorak 17. 5. I četvrtak, 19. 5. oba dana u 18 časova.

Pripremljeni su i posebni programi u okviru manifestacije. Muzički program biće u sali u prizemlјu u sredu 18. maja sa početkom od 19 časova, a prirediće ga Želјko Dabižlјević  – violina i prof. mr  Vladimir Koh – mentor, klavirski saradnik i violinista. Istorijski muzej Srbije i udruženje „UNICA ART” su u saradnji sa partnerskim muzejskim ustanovama u Srbiji i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije inicirali realizaciju ciklusa koncerata „Muzikom kroz muzeje Srbije”.

Na program su: Rajino kolo – kompozicija iz notne arhive Istorijskog muzeja Srbije; J. S. Bach: Adagio i fuga iz sonate g-mol za violinu solo; N. Paganini: Caprice nr. 9; G. Pugnani – F. Kreisler: Preludium i Allegro e-mol za violinu i klavir; Kreisler: „Lepi ruzmarin“ za violinu i klavir i Wienavski: Granda duo za dve violine g-mol.

U sali u prizemlјu, u petak, 20. maja u 12 časova. Biće promocija stručnog časopisa Smederevski zbornik br. 7 i kataloga izložbe „Dela ruskih umetnika u Muzeju u Smederevu. Slike i ikone od kraja 17. do sredine 20. veka“. Na promociji će govoriti članovi Redakcionog odbora časopisa i autori.

Smederevski zbornik predstavlјa stručni časopis u kojem se objavlјuju radovi o pokretnim kulturnim dobrima koja se čuvaju u muzejskim zbirkama (paleontologija, arheologija, numizmatika, istorija, etnologija i umetnost), o kulturno-istorijskoj baštini Smedereva i smederevskog kraja, kao i stručni i pregledni radovi na najrazličitije teme od opšteg kulturno-istorijskog i muzeološkog značaja.

Štampanje časopisa omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Smederevo.

Katalog „Dela ruskih umetnika u Muzeju u Smederevu. Slike i ikone od kraja 17. do sredine 20. Veka“ autorke dr Snežane Cvetković, muzejske savetnice smederevskog muzeja predstavlјa značajnu publikaciju koja na nov i grafički dopadlјiv način osvetlјava značaj ruskih umetnika za razvoj umetničkog života grada Smedereva, kao i umetničkih dela koja čine vrlo važan segment umetničke zbirke Muzeja u Smederevu.

Za dodatne informacije posetioce upućuju sajt Muzeja u Smederevu na veb adresi: www.mus.org.rs ili sajt manifestacije na veb adresi: www.muzejisrbije.rs

Skorašnji članci

error: Content is protected !!