Mihajlović: Opravdani razlozi za povećanje cene električne energije

Izvor: srbija.gov.rs, 10. maj 2022 – Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je povećanje cene električne energije logično jer su poskupele sve komponente za proizvodnju energije, ali i dodala da će nova cena biti održiva, navodi se u današnjem saopštenju objavljenom na na zvaničnom sajtu Vlade Srbije.

Mihajlović je, pre početka konferencije „Energetika na Balkanu: Tranzicija ka obnovljivim izvorima energije i poboljšanje energetskih mreža“, objasnila da postoji više razloga za poskupljenje struje, ali da je Ministarstvo pripremilo uredbu kako bi pomoglo socijalno ugroženim domaćinstvima.

Ministarstvo ima analize i saznanja o stanju u elektroenergetskom sektoru. Prva stvar je da nema jeftine energije jer je sve poskupelo i sasvim je razumljivo matematički, finansijski i ekonomski da cena struje treba da bude viša ako hoćemo što pre da budemo spremni za narednu zimu, navela je ona.

Drugi razlog zašto cena struje treba da bude uvećana jeste loše upravljanje u EPS-u prethodnih šest godina, ukazala je Mihajlović i dodala da je sada najvažnije da se ovo preduzeće postavi na noge.

Upravo zbog toga što je potrebno da cene električne energije budu više, Ministarstvo je pripremilo uredbu o energetski ugroženom kupcu kako bismo pomogli socijalno ugroženima. Ona će se sada odnositi na veći broj domaćinstava jer su promenjeni kriterijumi, precizirala je potpredsednica Vlade.

Takav status, kako je predočila, steći će približno 200.000 domaćinstava kada je reč o električnoj energiji, 1.500 domaćinstava će imati niži račun za gas, a 50.000 za toplotnu energiju.

Ona je rekla da nije popularno pričati o poskupljenju struje, ali da to nije pitanje EPS-a, već pitanje da li ćemo imati dovoljno energije u narednom periodu, i ponovila da je neophodno da racionalnije koristimo energiju.

Još jedna stvar o kojoj moramo da vodimo računa jeste ulaganje u OIE kapacitete, jer je to budućnost energetike i jedini vid koji će obezbediti dugoročnu energetsku stabilnost, objasnila je Mihajlović.

Ona je dodala da ne može da precizira koliki će biti procenat poskupljenja jer o tome odlučuje Agencija za energetiku, a ne Ministarstvo, ali je suština u tome da cena bude održiva, kao i sve drugo što radimo u energetici.

Istovremeno, potpredsednica Vlade je navela da će na današnjem sastanku sa specijalnim izaslanikom Nemačke za Zapadni Balkan Manuelom Saracinom razgovarati o bilateralnim odnosima dveju država i saradnji u oblasti energetske tranzicije i borbe sa klimatskim promenama.

U odnosu na sve zemlje u EU, Srbija procentualno najveću trgovinsku razmenu ima sa Nemačkom. To je naš prvi uvozni i izvozni partner, a u proteklih pet godina za više od 50 odsto je porasla razmena i prirodno je da postoji obostrana zainteresovanost za saradnju, prenela je ona.

Prema njenim rečima, na sastanku će biti reči o bližoj saradnji u borbi sa klimatskim promenama, dekarbonizaciji, procesu energetske tranzicije jer je to suština svih naših planova i koraka u budućnosti.

Takođe, kako je napomenula, bez obzira na to što se nalazimo u kriznim i izazovnim vremenima, ne postoji nijedna zemlja koja je odustala od Zelene agende i to će biti fokus naših razgovora.

Foto/ilustracija/arhiva: podunavlje.info

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!