Site icon podunavlje.info

Predstavnici Fondacije „Dajana Paunović“ u Smederevu

SMEDEREVO, 10 maj 2022 – Danas su u poseti Smederevu bili predstavnici fondacije ,,Dajana Paunović“ Predstavili su mere Republike Srbije u populacionoj i politici ravnopravnosti polova. Suočene sa višedecenijskim problemom depopulizacije i smanjenja broja stanovništva, nadležne državne institucije godinama unazad su donosile niz mera za podsticanje rađanja dece. Kako bi se postojeće mere i zakonski okviri u Republici Srbiji u ovoj oblasti bolјe predstavili javnosti  i približili građanima, u saradnji sa lokalnim samoupravama, Fondacija „Dajana Paunović“ inicirala je organizaciju niza tribina.

Dajana Paunović, kao osnivač i upravitelј Fondacije, govorila je na temu “Praktična iskustva i mogućnosti za delovanje nevladinog sektora u oblasti ravnopravnosti polova i populacione politike“.

– Cilј fondacije je ekonomsko osnaživanje žena, afirmacija žena u svim sferama i na svim nivoima, podsticanje preduzetništva, promocija jednakih mogućnosti. Pored pružanja jednokratne pomoći, nama je cilј da dođemo do sistematski održivih rešenja. Imamo dobru saradnju sa našom južnom srpskom pokrajinom, idemo na dva meseca i osnažujemo naše društvo tamo. Imamo i saradnju sa Srpskom pravoslavnom crkvom i sa javnim institucijama i državom. Za ovo vreme obišli smo tridesetak lokalnih samouprava, razgovarali sa lјudima, pokušali da detektujemo probleme na terenu. Na taj način prikuplјamo probleme i prenosimo ih tamo gde je moguće da se oni i rešavaju – rekla je Dajana Paunović u svom obraćanju prisutnima i medijima.

Gradonačelnik Smedereva Jovan Beč ukazao na mere koje grad Smederevo preuzima u cilјu promovisanja populacione politike.

– Grad Smederevo iz budžeta za podsticaj rađanju u 2022. godini izdvaja ukupno 24 miliona dinara. Za finansijsku pomoć trudnicama godišnje je u budžetu predviđeo 7 miliona dinara, dok se za pomoć porodilјama godišnje izdvaja 16 miliona dinara – istakao je u svom obraćanju gradonačelnik Beč.

O značaju populacione politike govorio je i Marko Matić, jedan od članova Fondacije, koji je istakao da se ove godine navršava tačno sedam decenija kako Srbija gubi stanovništvo i tri decenije od kako imamo negativan prirodni priraštaj. Zbog toga je krajem prošle godine donet set mera u oblasti populacione politike čime smo, kako je kazao, konačno počeli na sistematski način da se bavimo tom temom.

Exit mobile version