Izložba „Muzika prijatelјevih koraka“ u Narodnom muzeju u Palanci

SMEDEREVSKA PALANKA, 10. maj 2022 – Znate li zašto se Francuska ulica u Palanci zove baš tako? Da li Vam je poznato da u francuskom gradu Grenoblu postoji ulica Palanačka? Otkuda u Palanci 1926. godine više od tri stotine Francuza? Na ova i mnoga druga pitanja odgovara izložba „Muzika prijatelјevih koraka“, autora Petra Dekića, koja će biti svečano otvorena ovog utorka, 10. maja u Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci.

Velika delegacija iz Francuske, njih 368 (iz Grenobla, Liona i Šamberija) koju su činili članovi horova ova tri grada, gradonačelnici, predstavnici Narodne skupštine i Vlade Republike Francuske, industrijalci i novinari juna 1926. posetili su Beograd i Palanku da predstave sebe i upoznaju svoje ratne saveznike na njihovom tlu. Fotografije, tekstovi, muzika i video radovi na ovoj multimedijalnoj izložbi svedočanstva su muzici koja ih je neprestano pratila, mestima, lјudima i organizacijama koja su posetili i događajima priređenim njima u čast te prelamanju brojnih nacionalnih identiteta u velikoj političkoj predstavi.

Izložba omogućava da se uđe u vreme kada je Palanka bila na vrhuncu svojih intelektualnih i ekonomskih dometa tokom jedne krhke epohe koja se tek oporavlјala od jednog a slutila drugi veliki rat i doda još jedan deo u mozaiku lokalnog identiteta koji nadrasta sebe.

Na svečanom otvaranju izložbe u 19 časova obratiće se predsednik Opštine Nikola Vučen i autor, a izložbu će otvoriti profesor doktor Slobodan Naumović.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!