Poziv poslodavcima za subvencije za zapošljavanje teže zapošljivih lica

SMEDEREVO, 9. maj 2022 – Grad Smederevo i Nacionalna služba za zapošljavanje raspisali su javni poziv poslodavcima za dodelu subvencija za zapošljavanje nezaposlenih iz kategorije teže zapošljivih za 2022. godinu.

Visina subvencije je određena stepenom razvijenosti jedinice lokalne samouprave, a Smederevo je razvrstano u prvu i drugu grupu, i u skladu sa važećom uredbom Vlade za grad Smederevo iznos je 200.000 dinara po licu, odnosno 240.000 dinara za osobe sa invaliditetom, korisnike novčane socijalne pomoći, mlade u domskom smeštaju, hraniteljskim porodicama i starateljskim porodicama i žrtve porodičnog nasilja.

Kategorije teže zapošljivih na koje se ova subvencija odnosi su: lica bez osnovnog obrazovanja; bez završene srednje škole;  lica starosti 50 i više godina; dugoročno nezaposlena lica koja posao traže duže od 12 meseci, a posebno nezaposlena lica koja posao traže duže od 18 meseci;  žene, posebno dugoročno nezaposlene žene; mladi do 30 godina starosti, a posebno mlade žene, mladi bez završene srednje škole, kao i mladi bez radnog iskustva; osobe sa invaliditetom; Romi; korisnici novčane socijalne pomoći; lica u statusu viška zaposlenih; radno sposobni korisnici novčane socijalne pomoći; mladi u domskom smeštaju, hraniteljskim porodicama i starateljskim porodicama; žrtve porodičnog nasilja.

Subvencija za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih odobrava se poslodavcima koji pripadaju privatnom sektoru, u jednokratnom iznosu, radi zapošljavanja nezaposlenih koji se vode na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, filijala Smederevo – Odeljenje Smederevo. daljem tekstu: Nacionalna služba).

Pre uključivanja u meru Nacionalna služba vrši proveru ispunjenosti zakonskih i uslova ovog javnog poziva za nezaposleno lice.

Pravo na dodelu subvencije poslodavac može ostvariti pod uslovom da  pripada privatnom sektoru sa statusom preduzetnika ili pravnog lica kod kojih je udeo privatnog kapitala u vlasničkoj strukturi 100%; da je registrovan  teritoriji grada Smedereva i nije imao prekid obavljanja delatnosti najmanje tri meseca pre datuma podnošenja zahteva; da izmiruje obaveze po osnovu poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u zakonskim rokovima i ima najmanje jednog zaposlenog (pod zaposlenim licem, u skladu sa zakonom, podrazumeva se svako lice prijavljeno na obavezno socijalno osiguranje); da poslednjih šest meseci nije bio duže od 30 dana neprekidno evidentiran u registru dužnika prinudne naplate Narodne banke Srbije; da je izmirio ranije ugovorne i druge obaveze prema Nacionalnoj službi, osim za obaveze čija je realizacija u toku, ukoliko iste redovno izmiruje; da se nalazi u dozvoljenom okviru opredeljenog iznosa za de minimis državnu pomoć u tekućoj fiskalnoj godini i prethodne dve fiskalne godine, u skladu sa propisima za dodelu državne pomoći; da ne zapošljava lica koja su u periodu od šest meseci pre podnošenja zahteva za dodelu subvencije bila u radnom odnosu kod tog poslodavca, odnosno kod poslodavca koji je osnivač ili povezano lice sa poslodavcem, podnosiocem zahteva.

Zahtev sa biznis planom i dokumentacijom podnosi se nadležnoj organizacionoj jedinici Nacionalne službe , filijala Smederevo-Odeljenje Smederevo, neposredno, putem pošte ili elektronskim putem, na propisanom obrascu koji se može dobiti u Nacionalnoj službi, filijala Smederevo-odeljenje Smederevo ili preuzeti na sajtu www.nsz.gov.rs, a detalje možete da vidite na zvaničnoj Internet stranici garda Smedereva.

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!