Crveni krst uručio priznanja najrevnosnijim dobrovoljnim davaocima krvi

SMEDEREVO, 9. maj 2022 – Povodom Nedelje Crvenog krsta, koja traje od 8. do 15. maja, smederevski Crveni krst je po tradiciji dodelio priznanja višestrukim dobrovoljnim davaocima krvi. Priznanja su primili oni Smederevci koji su krv dali više od 100, kao i oni koji su se akcijama odazvali 75 puta. Takvih je po troje u obe grupe, a priznanja je dobilo i 26 onih koji su krv dali 50 puta, 35 davanja ima njih 57…

Naime, u okviru Nedelje Crvenog krsta, obeležava se i 11. maj, a to je Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi.

Nenad Gvoić jedan je od retkih, ne samo u Smederevu, koji je 100 puta dao dragocenu tečnost.

“Odlično se osećam. Srećan sam kad znam das am možda nekom spasao život. Ovom prilikom apelujem na sve građane koji mogu, koji su zdravstveno sposobni, da daju krv, i zbog sebe i zbog drugih.”

Prvi put je dao krv 1988. godine u vojsci.

“Tako je krenuklo i evo, posle 30 i više godine došli smo do ove cifre”, rekao je Nenad i dodao da je bio i “namenski” davalac, odnosno, davao je krv i po pozivu drugara, prijatelja i drugih, kojima je bila neophodna ova dragocena tečnost.

“To je nešto neprocenjivo, i kad živiš sa tim saznanjem da si nekome pomogao, onda je to prava stvar”, istakao je Gvoić.  

Smederevski Crveni krst, podsećamo, zajedno sa Institutom za transfuziju krvi Srbije, već godinama svakog ponedeljka u Centru za kulturu organizuje akcije dobrovoljnog davanja krvi.

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!