Sledi tender za vađenje potopljenih nemačkih brodova iz Dunava

4. maj 2022 – Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture objavilo je prethodno obaveštenje o raspisivanju tendera za vađenje potopljene nemačke flote iz Drugog svetskog rata iz Dunava. Rok za ponude na ovom međunarodnom tenderu je 6. jun, a posao je vredan 29 miliona evra. Sredstva za ovu namenu su obezbeđena iz kredita Evropske investicione banke i Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF)..

Predmet tendera je uklanjanje 21 potopljenog plovila iz Drugog svetskog rata iz reke Dunav kod Prahova, od 862 do 857 kilometra, sa ciljem da se plovni put oslobodi za bezbednu plovidbu. Projekat uključuje deminiranje i uklanjanje potopljenih brodova, koji sužavaju širinu plovnog puta Dunava sa propisanih 180 metara na svega 90 metara.

Brodovi se nalaze na lokaciji nizvodno od Hidroenergetskog i plovidbenog sistema Đerdap 2, a potopljeni su pred kraj Drugog svetskog rata odlukom nemačke vojske da potapanjem brodova uspore napredovanje Crvene armije na Dunavu prema Nemačkoj.

Nakon dve i po godine rada na pripremi projekta, izrade tehničke i tenderske dokumentacije, uključujući snimanje prisustva neeksplodiranih ubojnih sredstava na potopljenim brodovima, kao i obezbeđivanja finansijskih sredstava, počinje finalna faza realizacije ovog projekta.

Foto:  srbija.gov.rs

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!