Svetski dan slobode medija 3. maj – a gde smo tu mi?

Izvor: rsf.org, 3. maj 2022 – I ovog 3. maja se obeležava Svetski dan slobode medija. Reporteri bez granica (RSF) su, kao i uvek o ovom datumu, objavili Svetski indeks slobode medija, na kome je Srbija na 79. mestu od 180 zemalja koliko je rangirano. Činjenicu da smo „najgori od sve dece“ u regionu donekle može da ublaži podatak da smo napredovali sa prošlogodišnje 93. pozicije. To je objašnjeno time, kako se navodi u propratnom tekstu od jedne rečenice, da su “privedeni pravdi odgovorni za napade i ubistva novinara“.

Hrvatska je, recimo, zauzela 48. mesto i nalazi se u kategoriji „zadovoljavajućih“, dok je Slovenija na 54. mestu i spada u zemlje koje su „problematične“, kao i Severna Makedonija koja je na 57. mestu, Crna Gora na 63. i Bosna i Hercegovina na 67. mestu. U ovom delu Evrope od Srbije je jedino lošije rangirana Albanija, koja se nalazi na 103. mestu.

Stvari po nas stoje još gore kada se uđe u detalje svetskog indeksa, pa tako što se tiče slobode u političkom kontekstu – tu smo 118, ili ekonomskom kontekstu, svi znamo kako, i od čega, mediji ovde žive, e tu smo na 129. mestu.

Ovde treba reći da je ovogodišnji indeks rađen, kako objašnjavaju iz RFS, po novoj metodologiji, koja slobodu štampe definiše kao „mogućnost pojedinaca i grupa, da biraju, proizvode i šire vesti u javnom interesu, nezavisno od političkog, ekonomskog, pravnog i društvenog mešanja i bez pretnji po njihovu fizičku i psihičku sigurnost“.

Rangiranje je izvršeno na osnovu kvantitativnog istraživanja i kvalitativnih studija zasnovanih na odgovorima stotina stručnjaka za slobodu medija, uključujući novinare, akademske radnike i branitelje ljudskih prava koji su odgovarali na upitnik od 123 pitanja.

“U svetlu ove nove metodologije, treba biti oprezan kada se porede rang liste i rezultati iz 2022. sa onima iz 2021. Prikupljanje podataka za ovogodišnji Indeks je prestalo krajem januara 2022, ali su oni ažurirani u periodu od januara do marta 2022. u slučajevima u kojima se situacija dramatično promenila”, navode iz ove organizacije.

Ako Vas ova materija zanima, više detalja možete da pogledate na https://rsf.org/en/index?year=2022

Ilustracija: RSF, tabela: cenzolovka.rs

Skorašnji članci

error: Content is protected !!