Kako je, usred osamnaestog veka, nastao Kovin u sadašnjoj Ukrajini

2.  majl 2022 – Ukrajina, i taj deo sveta uopšte, već nedeljama je, na žalost, u centru pažnje, a malo je znano da tu, na prostoru sadašnje Ukrajine, postoji niz mesta koja nose imena srpskih gradova; od Zemuna, Pančeva, Sombora, preko Sente i Subotice, do Bečeja, pa i Vukovara. Među njima je i Kovin, na krajnjem istoku oblasti koja se zvala Nova Srbija, a koja je bila vojna krajina prema Otomanskom carstvu u 18. veku.

Nakon što je na tlu današnje Mađarske i Rumunije, 1751. godine, razvojačena Potisko-pomoriška vojna granica, mnogo Srba, koji su bili vojni graničari, sa familijama je krenulo put Carske Rusije i tamo se naselilo, dajući imena novim naseobinama prema onima iz kraja iz koga su došli. Tako je nastao i Kovin, koji možete da vidite na mapi. Osnivač Nove Srbije bio je Jovan Horvat, a region se najvećim delom nalazio na teritoriji današnje Kirovogradske oblasti.

Koliko je Srba stiglo tada nije ostalo tačno zapisano, za razliku od Austrije tadašnja Rusija se nije bavila preciznim ciframa, po nekim procenama bilo ih je nešto više od 9.600. A kako je sada? Po poslednjem  popisu, iz 2001, u Ukrajini se njih 623 izjasnilo kao Srbi, procenjuje se da ih je, ipak, oko hiljadu.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!