Polaganjem venaca u Drugovcu obeležena godišnjica masakra 1944.

DRUGOVAC, 29 april 2022 – Pre 78 godina na današnji dan, ujutro, četiri korpusa Jugoslovenske vojske u otadžbini su izvršila napad na selo Drugovac, u kome se nalazio seoski Drugovački partizanski bataljon i jedna četa Kosmajskog odreda. Nakon višesatne borbe, u ranim poslepodnevnim satima partizani su se izvukli q, četnici su tada ušli u selo i priveli veću grupu meštana na dva mesta u centru sela, na takozvanu „Poljanu“ i u crkvenu portu. Tu su iz postrojene mase izdvajane grupe ljudi koje su potom ubijane, streljanjem i hladnim oružjem. Četnici su ubili ukupno 72 civila, zapalili oko 120 i opljačkali oko 200 kuća.

Danas je gradonačelnik Smedereva Jovan Beč sa članicom Gradskog veća zaduženom za resor kulture položio venac na spomenik žrtvama masakra u Drugovcu. Pored predstavnika grada delegaciju su činili i SPS, Gradski odbor SUBNOR i Mesna zajednica Drugovac.

Prisutnima se obratio i bivši direktor škole u Drugovcu Milosav Mića Ilić koji  ih je podsetio na ovaj strašan događaj i poslao poruku da se to nikada ne sme da se zaboravio, da treba pamtiti istoriju i prenositi je na buduće generacije.

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!