Profesor hemije pliva celim tokom Dunava u kampanji protiv zagađenja

25, april 2022 – Andreas Fath, profesor hemije na Univerziteta u Furtvangenu u Nemačkoj, krenuo je u petak u avanturu preplivavanja Dunava od njegovog izvorišta do mesta gde se uliva u Crno more. Do sada je preplivao 197, ostalo mu je još 2.477 kilometara. Cilj kampanje „Čisti Dunav“ je da se skrene pažnja javnosti na to koliko je ova druga po veličini evropska reka zagađena. Jer, posto neverovatno zvuče podatak koji je objavljen u materijalu koji prati kampanju – da u Dunavu svakog bogovetnog dana završi čak 4 tone plastike, o ostalim polutantima i da ne govorimo.

Profesor će tokom tri meseca plivati do ušća Dunava u Crno more kroz Austriju, Mađarsku i Srbiju, u vodi će provesti bezmalo dva meseca, a put će, zbog poznatih okolnosti sa ratnim zbivanjima, ako se nešto u međuvremenu ne promeni, završiti nekoliko kilometara od granice Rumunije i Ukrajine. U Srbiju bi trebalo da stigne 22. maja.

Ovaj 57-godišnji predavač svakodnevno će uzimati uzorke vode iz Dunava, a na njegovo plivačko odelo biće pričvršćen i pasivni skupljač koji će detektovati strane materije u vodi. Sve to moguće je videti na veb stranici projekta cleardanube.org, koja će prikazivati rezultate brzih testova uzoraka.

Inače, profesoru hemije ovo nije prvi put da kombinuje nauku i ekstremne sportove – 2014. preplivao je hiljade kilometara tokom Rajne kako bi skrenuo pažnju na kvalitet vode u ovoj reci. Na ovogodišnjem poduhvatu uz 57-godišnjaka biće i tim koji će održavati radionice, predavanja i akcije čišćenja reke.

Foto/ilustracije: printscreen cleardanube.org

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!