Ostalo je još nedelju dana do obaveznog prelaska na e-fiskalizaciju

23. april 2022 – Ministarstvo finansija podsetilo je danas da, u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji, svi obveznici fiskalizacije imaju još tačno nedelјu dana, do 30. aprila, da pređu na model e-fiskalizacije, koji podrazumeva upotrebu novog hardverskog ili softverskog rešenja.

U skladu sa tim, navodi se u saopštenju, potrebno je da, počev od 1. maja 2022. godine, obveznici izdaju nove fiskalne račune sa QR kodom, kako bi nastavili da rade u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji. U suprotnom, obveznici će biti podložni kaznenim merama, a u skladu sa pomenutim zakonom, opimnju iz ministarstva.

Još jednom podsećaju da su obveznici fiskalizacije u obavezi da najpre putem portala Poreske uprave ePorezi prijave lokacije poslovnog prostora i poslovnih prostorija, a zatim je potrebno da preko elektronskog servisa za fiskalizaciju, autorizovane osobe traže izradu bezbednosnih elemenata za određeni PIB i određeni poslovni prostor koji su prijavili. Važno je da obveznik naruči bezbednosni element kada je spreman za efiskalizaciju, odnosno kada zna koji fiskalni uređaj će koristiti. Kada je reč o fiskalnim uređajima, Poreska uprava je do sada odobrila 462 elemenata elektronskog fiskalnog uređaja, a na sajtu Poreske uprave purs.gov.rs se nalazi spisak elemenata i proizvođača, kako bi se obveznici odlučili koji fiskalni uređaj će koristiti.

Do današnjeg dana ukupno je 140.684 obveznika prijavilo 204.353 lokacija poslovnog prostora, a Poreska uprava je izradila 200.329 bezbednosnih elemenata po zahtevu obveznika, od kojih je preuzeto njih 173.438.

Kako obveznici ne bi imali dodatni trošak zbog prelaska na novi model, država je prijavlјenim obveznicima za subvencije isplatila 100 evra po svakom prodajnom mestu i po svakom fiskalnom uređaju još 100 evra, dok je za privrednike koji nisu u sistemu PDV-a taj iznos uvećan za 20 odsto. Ukupno je u tu svrhu isplaćeno oko pet milijardi dinara.

Iz ministarstva pozivaju obveznike fiskalizacije koji su podneli prijavu i u svoje poresko sanduče dobili obaveštenje o izrađenom bezbednosnom elementu, da ga preuzmu u nadležnoj filijali Poreske uprave. Za uručenje bezbednosnih elemenata, Poreska uprava radi svakog radnog dana, kao i za vreme Vaskršnjih praznika, danas, u subotu 23. aprila, kao i u ponedelјak, 25. aprila 2022. godine, od 07:30 – 18:00 časova.

Na novom sistemu trenutno se dnevno primi više od tri miliona računa sa QR kodovima, a dan sa najviše računa je 21. april, kada je Poreska uprava primila 3,8 miliona novih fiskalnih računa.

Ilustracija: Ministarstvo finansija

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!