Site icon podunavlje.info

Odeljenja za vanredne situacije: Za paljenje vatre u prirodi slede kazne

SMEDEREVO, 21 april 2022 – Od sredine marta ove godine evidentirano je povećanje broja požara na otvorenom prostoru. Ovi požari se veoma brzo šire i predstavlјaju realnu opasnost kako za građane tako i za životnu sredinu. Zbog predstojećih praznika, očekuje se povećan broj građana koji će boraviti u prirodi i u skladu sa tim Odelјenje za vanredne situacije u Smederevu podseća i upozorava građane da je:

  1. zabranjeno loženje vatre i spalјivanje suve vegetacije, korova, strnih useva, niskog rastinja, bilјnih ostataka i smeća na otvorenom prostoru (odnosi se i na dvorišta).

Za ovaj prekršaj Zakonom je predviđena novčana kazna u iznosu od 10.000 dinara za fizička lica, a za pravna lica novčana kazna u iznosu od 300.000 do 1.000.000 dinara. Pored prekršajne odgovornosti lica koja su na ovaj način izazvala požar dužna su da vatrogasno-spasilačkoj jedinici nadoknade troškove intervencije.

  1. zabranjeno loženje otvorene vatre u šumi i na udalјenosti od 200 m od ruba šume, izuzev na određenim i za to vidno obeleženim mestima.

Za ovaj prekršaj Zakonom je predviđena novčana kazna u iznosu od 10.000 do 50.000 dinara za fizička lica.

  1. prilikom izvođenja polјoprivrednih radova neophodno izvršiti kontrolu ispravnosti mehanizacije, opremiti mehanizaciju ispravnom i kontrolisanom protivpožarnom opremom, obezbediti kontrolu uskladištavanja useva kao i organizovati stalno dežurstvo, osmatračku službu, službu veze i obaveštavanja.

Za nepreduzimanje ovih mera Zakonom je predviđena novčana kazna u iznosu od 10.000 do 50.000 dinara za fizička lica, za pravna lica novčana kazna u iznosu od 300.000 do 1.000.000 dinara a za preduzetnike od 150.000 do 500.000 dinara, navodi se u saopštenju Odelјenja za vanredne situacije u Smederevu.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Exit mobile version