Kako su supermarketi „spasli“ Uskrs (i razgnevili pijačne prodavce jaja)

20. april 2022 – Oduvek je ovde deo folklorne tradicije bilo poskupljenje jaja uoči Uskrsa. Proizvođači i prodavci jaja, pogotovo oni na pijacama, trljali su ruke čim prođu Cveti. Njima je Uskrs zaista bio najradosniji praznik. Podizanje cene jaja bio im je omiljeni sport, obarani su rekordi. Unazad nekoliko godina, a ove pogotovo, pošto su im veliki trgovinski lanci udarili kontru, to ne biva. Supermarketi ne da drže „stare cene“ jaja nego su ih još pojeftinili – stavivši jaja, na užas pijačnih prodavca, na akcije.

Tako, dok na pijacama jaja počinju od 15 dinara i idu do 19-20, čak i do 25, za ona najraskošnija bela, u supermarketima su na akcijama cene od 139, pa i 129 dinara za kutiju od 10 komada. Ono, ima i u marketima skupljih, ali daleko od toga da je i za ta cena onakva kojoj su se ovi na pijacama nadali.

– To je nelojalna konkurencija, ko zna čija su i odakle ta jaja. To što piše, kao, proizvedeno u Jagodini, Topoli, Kulpinu… I na tarabi piše pa nije!  S ovim cenama koncentrata te cene su neisplative – kaže rezignirano jedan od prodavaca na smederevskoj Zelenoj pijaci.

– Ma kakav koncentrat, svi su ga batalili, ko da plaća 450 dinara džakče, svi proizvođači prave neke svoje mešavine – dopunjava ga drugi prodavac, koga prijatelji zovu Jajara, od milošte.

Ne žale se toliko na cene, kažu da se poučeni iskustvom, od kada je počela pandemija i posledična kriza, nisu ni nadali da će moći nešto ekstra da dižu cene, nego na obim prodaje. Nekada su ljudi kupovali po 7-8 kartona,  sada ko mušteriji proda 30-40 komada jaja trlja bradu.

Kako bilo, na dobitku su, izgleda, samo kupci, mada…

– Beži, bre, koja jaja iz samoposluga, to jedva da ima ljusku, od deset pet ti pukne dok ih kuvaš. Nema jaja do ovih s pijace, još kad znaš gazdu, da mu kokoške kljucaju po avliji… – kaže starija gospođa, koja je, odokativno, bez uvrede, u životu najmanje 55-60 puta farbala jaja, ako je počela kad je završila osnovnu.

Sudeći po ceni koncentrata, žitarica, goriva i svega ostalog što utiče na cenu jaja, kanda će sve više biti tih kokošaka koje „kljucaju po avlijama“. Nama ostalima, koji nosilje ne gajimo, samo jaja konzumiramo, ostaje da se nadamo da će ovaj „incident“ sa cenama jaja u supermarketima da se prelije i na neke druge artikle koji su poskupeli mimo Uskrsa i svih drugih praznika. Ali, teško…

Foto: podunavlje.info©

Skorašnji članci

error: Content is protected !!