Site icon podunavlje.info

Obeleženo 155 godina od turske predaje šest srpskih gradova

BEOGRAD, 19. april 2022 –  Tradicionalno i ove godine, po 26-ti put u kontinuitetu, obeleženo je 155 godina od predaje Beograda, Užica, Smedereva, Kladova, Šapca i Ljubovije (Soko grada) Srbiji – knezu Mihailu Obrenoviću, od strane Turaka 1867. godine, što je značilo potpuno oslobađanje Srbije od vekovnog ropstva pod Osmanskim carstvom.

Ove godine organizator događaja i domaćin bio je grad Beograd, a ispred Smedereva gost je bila članica Gradskog veća zadužena za resor kulture Maja Ćirković i predsednik Udruženja potomaka ratnika 1912-1918. godina Branko Milovanović. Delegacija Grada Smedereva je u pratnji delegata drugih gradova, bila gost predsednika Skupštine grada Beograda Nikole Nikodijevića. Tim povodom Ćirković je i svečano pozvala Nikodijevića, kao domaćina, ali i predstavnike drugih gradova da sledeće godine budu gosti Smedereva, kao grada domaćina.

Bratimlјeni gradovi, Beograd, Užice, Šabac, Smederevo, Ljubovija i Kladovo, sa koordinatorom Republičkim odborom Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920. godine, koji je inicirao obeležavanje ovih istorijskih datuma, ovaj događaj učinili su tradicionalnim.

Vence su delegacije gradova položile na Spomenik na Kalemegdanu, mesto predaje klјučeva 1867. godine, i na spomenik knezu Mihailu Obrenoviću na Trgu Republike.

 

Exit mobile version