Projekcija dokumentarnog filma Darka Bajića „Linija života“ u CZKS

SMEDEREVO, 18. april 2022 – U susret autorskoj večeri reditelјa Darka Bajića i njegovom gostovanju u Centru za kulturu Smederevo, koje je planirano za 26. april, danas će, u ponedelјak, 18. aprila, biti prikazan njegov dokumentarni film „Linija života“.

Projekcija će biti u Koncertnoj dvorani sa početkom u 20 sati, a ulaz je slobodan.

Student slikarstva, zatvorenik zloglasnog nacističkog logora  Mauthauzen upisan pod rednim brojem 106.621 preživlјava i pobeđuje smrt na jedinstven i sebi svojstven način – serijom crteža Mauthauzen koji, sakrivani tokom zaroblјeništva danas predstavlјaju svedočanstvo o mukama zatvorenika logora i zlokobnom činu. Upravo sačuvani crteži akademskog slikara Miloša Bajića činili su i osnov za nastanak dokumentarnog filma „Linija života“ reditelјa Darka Bajića, sina Miloša Bajića.

Crteži Miloša Bajića, kasnije profesora na Akademiji likovnih umetnosti, korišćeni su kao dokazi u suđenju odbeglim zločincima. Film je i posveta slikarstvu Miloša Bajića, „od linije smrti, koja je nastala u Mauthauezenu, do oslobođene linije apstrakcije, koja je maštom dosezala do neotkrivenih prostora kosmosa“.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!