Dečje predstave, vatromet  i krofne na otvaranju Trga kulture u Palanci

SMEDEREVSKA PALANKA, 16. april 2022 – Novoizgrađeni Trg kulture u Smederevskoj Palanci sinoć je imao i drugo svečano otvaranje, ovoga puta sa onima kojima trg ostaje. Ispunila su ga deca Predškolske ustanove „Čika Jova Zmaj“.

Predstave za decu, vatromet i krofne, sve propraćeno veselom dečkom grajom – tako je juče izgledalo otvaranje Trga kulture, koji odskora krasi centar Palanke. Po drugi put – prvi put ga je zvanično otvorila ministarka kulture Maja Gojković pre mesec dana.

Ovaj prostor  je predviđen da bude stecište kulturnih dešavanja od proleća do kasne jeseni. Trg počinje ispred Gradske biblioteke „Milutin Srećković”, koja je i bila nosilac projekta njegove izgradnje, u nastavku je pešačka zona, jer je ujedno rekonstruisan deo Ulice 10. oktobar do već uređene Francuske ulice.

U centru Trga kulture izgrađena je prva javna česma u ovom gradu, koju su Palančani izabrali od tri ponuđena idejna rešenja. Odlučili su se za ćesmu koju čine  stilizovane knjige sa uklesanim citatima velikana Ive Andrića, Vuka Karadžića, Jovana Dučića…

Ispred platoa biblioteke je bina, na otvorenoj sceni u amfiteatru održavaće se sve kulturne manifestacije koje se mogu odvijati napolјu – književne večeri, koncerti, bioskop na otvorenom. Sve je opremlјeno modernom scenskom rasvetom i dobrim ozvučenjem…

Radovi na izgradnji Trga kulture počeli su, podsetimo, u oktobru prošle godine. Trg kulture izgrađen je sredstvima ministarstva kulture i informisanja u okviru projekta „Gradovi u fokusu“ i lokalne samouprave. Ukupna vrednost radova je bila 28 miliona dinara.

Foto: palankadanas.com

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!