Dunav još jednom „pocrveneo“ – nadležni kažu „nije ništa strašno“

NOVI SAD, 15. april 2022 – Na društvenim mrežama proteklih dana mogle su se videti fotografije ogromne crvene mrlje u Dunavu u Novom Sadu, nedaleko Varadinskog mosta, na Keju žrtava racije. Posle par dana stigla su objašnjenja, koja bi trebalo da budu i umirenja.

Ovo nije prvina, slično je zabeleženo i 2015, 2017. i 2018. godine.

Sada, ovo poslednji put, protekle nedelje, prvo su iz Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine rekli da nije došlo do zagađenja, kao i da su bili i u kontaktu sa ribočuvarskom službom JVP „Vode Vojvodine“ i da nisu primećene nikakve promene, niti zagađenje.

Onda su, ipak, iz JKP „Vodovod i kanalizacija“ za 021.rs kazali da nema razloga za zabrinutost građana, jer se radi o oksidima gvožđa. Kako su saopštili, tog dana je „u prepodnevnim satima vršeno pranje aeratora (1/4) i to su oksidi gvožđa koji su bili u bazenu za retenziju aeratora. Kanalizacija sa Pogona za preradu i distribuciju vode putem kolektora u Ulici cara Dušana ide na GC1 i oksidi gvožđa se svakodnevno, u sklopu redovnog pranja filterskih polja, izbacuju tim putem, ali u manjim količinama“.

Dakle, nije da nije bilo, ali to su „samo“ oksidi gvožđa, a i koriste se svakodnevno i u Dunav izbacuju „u manjim količinama“. Na zdravlje.

Foto/ilustracija: 021.rs, Twitter, privatna arhiva

Skorašnji članci

error: Content is protected !!