Site icon podunavlje.info

Spajanje Uskrsa i Praznika rada – kog datuma ono, beše, pada 1. maj?

14 april 2022 – Uskrs i 1. maj ove godine deli samo četiri radna dana. Koji su neradni dani za uskršnje i prvomajske praznike, dokle je školski raspust i kako bi zaposleni u Srbiji mogli da spoje, ili će spojiti, neradne dane?

Pravoslavci slave Vaskrs 24. aprila, a slobodni dani će biti od petka 22. aprila do narednog ponedeljka 25. aprila. Drugi dan nakon Uskrsa odnosno Uskršnji utorak, biće radni dan, kada će biti slobodni samo oni koji uspeju da povežu Uskrs sa neradnim danima za 1. maj.

Praznik rada je ove godine takođe pada kao produženi vikend –30. april je u subotu, a slobodni dani su od nedelje, 1. maja do utorka 3. maja.

Svi koji žele da povežu dva praznika morali bi da uzmu, na primer, četiri dana odmora, od 26. do 29. aprila, i oni kojima to pođe za rukom mogli bi da odmaraju čak 11 dana. Nema sumnje da će nekima u državnoj administraciji i firmama to poći za rukom.

Što se školarac tiče, učenici osnovnih škola imaće prolećni raspust od 22. aprila 2022. do 3. maja, tako da će prvi školski dan biti 4. maja. Međutim, na osnovu školskog kalendara objavljenoj na veb stranici Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja, srednjoškolci će od 26. do 29. aprila ipak morati da pohađaju nastavu.

Uzgred, do kraja godine nema vise praznika, barem ne za vernike pravoslavne vere, koji su neradni dani, čisto da znate, prvi naredni neradni biće tek 11. novembar kada se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

 

Exit mobile version