Mladi palanački planinari na Homoljskim planinama

SMEDEREVSKA PALANKA, 11. april 2022 – Pre nepunih mesec dana suz hodali lokalnim terenima, obišli najviši vrh palanačke opštine Obešenjak, a juče su već išli na Homoljske planine, nadomak Petrovca na Mlavi. Stazu u dužini od desetak kilometara prešlo je 40 mladih planinara uz pomoć sedam članova školskog tima PK Jasenica.

Start im je bio u selu Bistrica gde su prvo obišli spomen sobu Dragutina Tomaševića, našeg prvog olimpijca maratonca koji je učestvovao na Olimpijskim igrama u glavnom gradu Švedske, Stokholmu, 1912. godine.

Prvi deo staze je vodio sve vreme uz tok reke Bistrice i njenih vodenica, do crkve Svetog cara Konstantina i carice Jelene gde su napravili prvu pauzu. Nakon okrepljenja, krećnuli su dalje, obilšli Bistrički vodopad, a zatim se uputili ka Lukinom kamenu, jednom od vrhova Homoljskih planina, jučerašnjem cilju. Mladi planinari su se popeli na Kamen kako bi uživali u prelepom pogledu na još jedan fantastičan vrh Homoljskih planina, Veliki Vukan, kao i na okolna sela Šetonje, Ždrelo, Bistrica, ali i kako bi „osetili“ stenu.

Naredna akcija za mlade, najavljuju iz POSK Jasenica, biće8. maja na Kosmaju pod nazivom „Grebenčići“.

Informacija i foto: POSK Jasenica FB

Skorašnji članci

error: Content is protected !!