JP Grejanje: Pri kraju grejna sezona, sa najskupljim energentima ikada

SMEDEREVO,  11. april 2022 – Poslednjeg radnog dana ove nedelje biće, i zvanično, završena grejna sezona, kako za sve korisnike daljinskog grejanja, tako i za one koji im tu uslugu pružaju. Bio je to povod da, o tome kako je sezona prošla i koliko su poslednji događaji i posledični skok cena energenata uticali na njen tok, razgovaramo sa Vladimirom Kulagićem, direktorom smederevskog Javnog preuzeća Grejanje.

Zima 2021/2022, kažu meteorolozi, bila je dvanaesta najtoplija u Srbiji od  1951. godine. Bilo je jutarnjih mrazeva, ali ne i nešto mnogo vezanih ledenih dana. Kakva je, sa vašeg aspekta – grejanja, zima bila i kako ocenjujete ovogodišnju grejnu sezonu?

– Mi nemamo podatke o tome da li je ova zima u grupi najtoplijih u poslednjih 70 godina, ali po potrošnji energenata možemo je svrstati u prosečnu. Svakako grejnu sezonu možemo okarakterisati kao dugu, jer je počela ranije prošle jeseni i prema trenutnim prognozama neće biti okončana pre propisanih rokova. Ove zime je veći problem od niskih temperatura bila situacija sa energentima na svetskom tržištu i cenom goriva koja u svojoj istoriji nije bila na višem nivou. Od septembra do sada cena mazuta je skočila za više od 100 posto.

Mimo skoka cena, koliko je najnovija energetska kriza uticala na kvalitet dalјinskog grejanja u Smederevu, da li ste imali problema sa dobavlјačima?

– Trudili smo se da kvalitet pružene usluge ostane na nivou iz prethodnih godina i prema broju reklamacija i stepenu naplate mislim da smo u tome uspeli. Prema  dobavlјačima imamo stvorenu obavezu daleko veću nego prethodne godine u ovom periodu grejne sezone. Uz maksimalno zalaganje zaposlenih i uz pomoć lokalne samouprave očekujemo rešavanje postojeće situacije i uspešnu pripremu postrojenja za narednu grejnu sezonu.

Da li se u novonastalim okolnostima razmišlјa o eventualnoj korekciji cene dalјinskog grejanja?

– Mi smo i u obavezi da prilikom promene cene energenata za više od 3 odsto reagujemo sa zahtevom za korekciju cena i to prvenstveno u delu varijabilnih troškova. To ćemo učiniti i ovog puta, a da li će i kada doći do korekcije to zavisi od našeg osnivača.

Mnogo se proteklih meseci pričalo o zagađenju. Dokle se stiglo sa konverzijom kotlarnica na gas i kakvi su planovi?

– Konverzija kotlarnice Senjak se privodi kraju. Očekujemo da od naredne grejne sezone nova kotlarnica, koja umesto mazuta koristi prirodni gas kao osnovni energent, otpočne sa radom. Od preostalih očekujemo izradu tehničke dokumentacije za konverziju kotlarnica u naselјu Miloja đaka i na Papazovcu, a u toku su pripreme lokacije za centralnu gradsku toplanu u industrijskoj zoni grada.

Na kraju, da se vratimo na početak, zvanično se grejna sezona završava 15. aprila. Prognostičari u drugoj polovini aprila najavlјuju temperature iznad 16 stepeni. Pretpostavlјamo da će JP Grejanje ipak biti u pripravnosti?

– Upravo tako, pratimo spolјnu temperaturu i u skladu sa najavlјenim ili izmerenim parametrima postupamo.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!