Edukacija o značaju sigurnosnog pojasa i bezbednosnog sedišta

10. april 20222 – Agencija za bezbednost saobraćaja je pokrenula preventivnu kampanju koja ima za cilј edukaciju građana Srbije o ulozi i značaju sigurnosnog pojasa i bezbednosnog sedišta za decu. U toku 2021. godine 67 poginulih vozača i 40 poginulih putnika u putničkim vozilima u Srbiji nisu koristili sigurnosni pojas u trenutku saobraćajne nezgode, dok nijedno od tri deteta koja su poginula u svojstvu putnika u vozilu nije prevoženo na zakonom propisan način.

Statistika pokazuje da je 2,8 puta veća verovatnoća da će dete zadobiti teške telesne povrede ako se u vozilu prevozi van bezbednosnog sedišta ili podmetača.

Rezultati najnovijih istraživanja koje je sprovela Agencija za bezbednost saobraćaja ukazuju da je procenat korišćenja pojasa na prednjim sedištima u Republici Srbiji 84,5 procenata, a na zadnjim svega 19,6 procenata. Prema istim istraživanjima, na zakonom propisan način decu u vozilima prevozi 57,9 posto vozača.

Agencija ima u planu da obiđe sve lokalne samouprave u Republici Srbiji sa istim cilјem, pri čemu će prvenstveno posetiti lokalne samouprave u kojima procenat korišćenja sigurnosnog pojasa i bezbednosnog sedišta ima nisku vrednost. Demonstracije značaja vezivanja pojasa i bezbednog sdišta za decu obavlja se primenom simulatora čeonog sudara vozila “Kosa ravan“ i simulatora prevrtanja vozila “Ražanj“.

Foto: Agencija za bezbednost saobračaja

Skorašnji članci

error: Content is protected !!