Međunarodni dan Roma obeležen i u Smederevu

SMEDEREVO, 8. april 2022 – Prigodnim besedama o tome šta je učinjeno na planu inkluzije Roma u Smederevu i intoniranjem romske himne „Đelem, đelem“, u Gradskoj upravi grada Smedereva danas  je obeležen 8. april – Međunarodni dan Roma.

Gradonačelnik Smedereva Jovan Beč čestitao je svim Romima današnji praznik i napomenuo da je to povod da se „upoznamo sa vašim problemima, saslušamo vas, a potom i sagledamo kako možemo pomoći u okviru svojih nadležnosti in mogućnosti“.

On je naglasio da se Grad Smederevo od 2007. aktivno zalaže za inkluziju Roma i podsetio da je među prvim gradovima u Srbiji angažovao koordinatora za romska pitanja.

„Od 2009. do danas sistematski pristupa socijalnoj inkluziji Roma kroz implementaciju Lokalnih akcionih planova i uspotavljanje mehanizama za inkluziju Roma. Najnoviji Akcioni plan obuhvata period od 2022. do 2024. godine. Z njegovu implementaciju izdvojena su sredstva u iznosu od 3 miliona 640 hiljada dinara za ovu godinu. U okviru Akcionog plana, Grad Smederevo je dodelio 44 stipendije za školsku 2021/22. godinu. Želim da istaknem da je Grad realizovao i projekat izgradnje atmosferske i vakumske kanalizacije u naselju Mali Krivak, a vrednost ove investicije je 128.141.458,81 dinar“, istakao je gradonačelnik.

Prisutnima se obratio i predstavnik Lokalnog saveta za poboljšanje položaja Roma za Grad Smederevo Slaviša Stošić koji se pridružio čestitkama i rekao da će grad uvek pružati svu neophodnu podršku u saradnji sa gradonačelnikom Smedereva Jovanom Bečom.

Predsednik Saveza romskih nevladinih organizacija „Smederevski forum“ Dejan Stojković je iskazao zadovoljstvo činjenicom da je lokalna samouprava uvek prepoznavala potrebe pripadnika romske zajednice i izrazio zahvalnost na činjenici da su uvek bili prisutni kada je trebalo rešavati njihove probleme.

Na kraju obraćanja Stojković je podelio zahvalnice organizacijama i institucijama koje su dale svoj doprinos inkluziji Roma na lokalnom nivou, i uručio tablet za najbolji likovni rad Katarini Pavlović, učenici Osnovne škole. „Dimitrije Davidović“.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!