Uredbom Vlade biće ograničene cena goriva do kraja aprila

7. mart 2022 – Vlada Srbije trebalo bi da usvoji novu uredbu o ograničavanju cene naftnih derivata, koja će biti identična postojećoj ali će važiti do 30. aprila, najavila je ministarka trgovine Tatjana Matić za agenciju Tanjug.

Uredba kojom su na 30 dana ograničene maksimalne maloprodajne cijene određenih derivata, dizela i benzina 95, podsećamo, predviđeno je da prestane da važi 11. aprila.

“Vrlo je nezahvalno prejudicirati bilo šta u vezi sa cenama derivata, jer vidimo da cene sirove nafte na svetskom tržištu osciliraju. Ovih dana smo videli i veliki pad cene nafte. Nadamo se da će se cene derivata stabilizovati i mogu da kažem da smo u vezi sa tim umereni optimisti”, rekla je Matić ii dodala da je tekst nove uredbe već usaglašen sa ministarstvima energetike, finansija i privrede i spreman za usvajanje na vladi.

Po trenutno važećoj uredbi, najviša maloprodajna cijena sa porezom na dodanu vrednost za eurodizel i bezolovni benzin BMB 95 utvrđuje se u iznosu prosečne veleprodajne cene derivata na teritoriji Srbije uvećane za šest dinara (pet eurocenta). Po toj Uredbi, cene za ova dva derivata usklađuju se svakog petka i objavljuju na stranicama Ministarstva trgovine u 10 sati i važe narednih sedam dana. Eurodizel u Srbiji trenutno košta 197 dinara (1,67 eura) po litru, a bezolovni benzin 175 dinara (1,49 eura). Uredba se ne odnosi na aditivirane derivate nafte.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!