Pojačana kontrola saobraćaja: Više od 50% vozača činilo prekršaje

8. april 2022 – U prva četiri dana međunarodne akcije pojačane kontrole saobraćaja usmerene na otkrivanje prekršaja nekorišćenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog prevoženja dece u vozilu, više od 50 odsto vozača, koje je kontrolisala saobraćajna policija, počinilo je prekršaje.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, kontrolisali su 33.229 vozila i otkrili 18.692 saobraćajna prekršaja, od kojih je 9.349 vozača prekršajno kažnjeno zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa.

Najveći broj vozača nije koristio sigurnosni pojas na prednjem sedištu, njih 8.278, dok je zbog nekorišćenja pojasa na zadnjem sedištu prekršajna prijava podneta protiv 1.071 vozača.

Zbog nepropisnog prevoženja dece u vozilu, sankcionisano je 297 vozača.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise, vezuju sigurnosni pojas i posebno vode računa o tome da decu prevoze na propisan način, jer time štite živote svojih najmlađih.

Korišćenje sigurnosnog pojasa na prednjim sedištima smanjuje rizik od smrtnog stradanja za 40-50 odsto, a na zadnjem sedištu do čak 75 odsto, navodi se u saopštenju MUP-a.

Međunarodne akcije pojačane kontrole saobraćaja usmerene na otkrivanje prekršaja nekorišćenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog prevoženja dece u vozilu, koja traje do 10. aprila, sprovodi se istovremeno u 30 evropskih zemalјa, članica „ROADPOL“-a, Mreže saobraćajnih policija Evrope.

Foto/ilustracije: MUP Srbije

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!