Site icon podunavlje.info

Otvorena biračka mesta, počelo glasanje na izborima 2022.

SMEDEREVO,3. april 2022 – Tačno u 7 sati, kako možete da vidite i na našoj fotografiji, sa biračkog mesta 21 u Smederevu, Slavija – Klub penzionera, pošto su prethodno izvršene sve pripremne radnje i ubačen kontrolni listić, počelo je glasanje za predsednika Republike i narodne poslanike. U Smederevskoj Palanci i još 11 opština, kao i u gradovima Beogradu i Boru, glasa se i za sastave lokalnih skupština.

Inače, Smederevci danas  glasaju na 78 biračkih mesta, plus biračko mesto – Zatvor.  U Smederevu su otvorena sva biračka mesta i glasanje se odvija bez problema, potvrdio je za Podunavlje.info predsednik Gradske izborne komisije u Smederevu Ivan Mihailović. Ukupan broj upisanih birača u Smederevu – 96.389.

Na nivou Srbije je taj broj 6.501.689, a moći će se  glasa na ukupno 8.255 biračkih mesta. od kojih 29 u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, i na rekordnih 77 mesta u inostranstvu, odnosno u ukupno 34 strane države. Zbog odluke Vlade u Prištini, birači sa Kosova listiće će ubacivati u kutije u Tutinu, Raškoj, Kuršumliji i Bujanovcu.

Za parlamentarne izbore kandidovano je 19 lista, a redosled na glasačkom listiću utvrđen je po redosledu po kome su predate Republičkoj izbornoj komisiji. Na predsedničkim izborima učestvuje osam kandidata, a njihov redosled je utvrđen žrebom. U Palanci je za lokalnu skupštinu kandidovano 7 lista.

Glasačka mesta su otvorena do 20 časova, s tim da ukoliko se na biračkom mestu ili ispred njega u trenutku zatvaranja birališta zateknu birači koji još nisu glasali, mora im se dozvoliti da glasaju.

Foto: podunavlje.info

Exit mobile version