Prikupljen neophodan broj potpisa protiv iskopavanja litijuma i bora

2. april 2022 – Pokret „Kreni-Promeni“ saopštio je da je prikupljeno više od 32.000 potpisa za Narodnu inicijativu protiv iskopavanja litijuma i bora. Brojka sakupljenih potpisa je okvirna, ali ih, po rečima organizatora peticije, u svakom slučaju ima više od 30 hiljada, koliko je potrebno da predlog zakona može da se nađe na glasanju u novom sazivu Narodne skupštine.

– Ono što trenutno sa sigurnošću možemo reći je, uz jako opreznu ocenu, da imamo više od 32.000 potpisa. Imamo sigurno prvi predlog zakona koji su predložili građani po Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi koji smo izmenili na blokadama – navodi se u saopštenju pokreta „Kreni-promeni“.
Nakon svega ovoga zajedno smo ukinuli predlog Zakon o eksproprijaciji, ukinuli Prostorni plan za Loznicu i Prostorni plan za Jadar. Izmenili smo Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi, a sada po tom zakonu predložili zakon o kome će narodna skupština morati da se izjasni u oktobru ove godine – dalje se navodi.

Potpisi će biti predati nakon izbora, a prema Ustavu Skupština je dužna da odluči na prvom redovnom zasedanju, a ono je u oktobru.

Imamo spremne korake iako budu glasali za i ako budu glasali protiv ovog predloga, tvrde i „Kreni-promeni“.

Foto: Kreni-promeni

Skorašnji članci

error: Content is protected !!